Pam Jenoff: Pariisin vakoojatar - tarina rohkeudesta ja ystävyydestä sodan keskellä

 *arvostelukappale saatu kustantajalta

Pam Jenoff on itselleni uusi tuttavuus, mutta luin monia kehuja hänen teoksestaan Pariisin vakoojatar. Teos osoittautuikin kyllä ehdottomasti kehujen arvoiseksi tarinaksi. Se vie 1940-luvulle, ja kertoo rohkeista naisista, ystävyydestä ja petoksesta. 

Ainoa miinus on oikeastaan se, että olen viime aikoina lukenut näitä samantyylisiä teoksia todella paljon, joten näiden tarinoiden viehätys kyllä vähenee. 

Pam Jenoff on teoksen kansitekstin mukaan kirjailija ja asianajaja, joka on työskennellyt aikaisemmin mm. Pentagonissa sekä diplomaattina Puolassa. Jenoff on kirjoittanut yli kymmenen historiallista romaania. 

Lue myös:


Pariisin vakoojatar

Tarina alkaa siitä, kun vuonna 1946 nuori nainen nimeltään Grace löytää junassa salaperäisen matkalaukun. Grace ei tiedä kenelle laukku kuuluu, mutta hän löytää sieltä valokuvia ja nappaa ne itselleen. 

Valokuvat ovat 12 eri naisen ja Grace alkaa selvittää, keitä naiset ovat. Paljastuu, että naiset ovat kadonneet ja Grace lähtee tutkimaan, mitä naisille on tapahtunut. 

Tarinaa valotetaan myös aikaisempien tapahtumien kautta. 1940-luvun alussa on sota, ja rohkea Eleanor johtaa naisagenttien joukkoa Isossa-Britanniassa. Lisäksi tarinaa kuullaan Marien, yhden naisagenteista, näkökulmasta. 

Kuten monet muutkin tuosta ajasta kertovat teokset, sisältää tämäkin tarina paljon synkkiä tapahtumia ja selviytymistä, mutta myös rohkeita tekoja, oveluutta ja ystävyyttä. Monen kohtalot ovat synkkiä ja surullisia, muuta mukaan mahtuu myös toivoa ja selviytyjiä. Mielenkiintoinen tarina!

Teos:

Pam Jenoff: Pariisin vakoojatar (The Lost Girls of Paris, 2019). HarperCollins, 2023. Suomentanut: Katja Blunden.


Samasta teemasta:Kommentit

Katsotuimmat:

Katso myös: