Jojo Moyes: Lainakengissä - Ihastuttava tarina naisista, jotka hyppäävät toistensa kenkiin

Jojo Moeysin uutuutta onkin jo odotettu! Samoin kuin monen muunkin ihailemani naiskirjailijan, kuten Kate Mortonin ja Frida Skybäckin, joilta ropsahtelee onnekseni uutuuksia pitkin kevättä.  

Monet Moyesin teokset ovat  mielestäni todella ihania tarinoita ja tämä kyllä ylsi yhdeksi parhaimmaksi hänen teoksekseen. Teos on viihdyttävä ja vei mennessään. Toki useampi juttu on tarinassa hiukan kliseinen, kuten monissa hyvän mielen kirjoissa, muttei se haitannut. 

Jojo Moyes on brittiläinen kirjailija, joka on toiminut aikaisemmin journalistina. "Kerro minulle jotain hyvää" -teos on hänen läpimurtoteoksensa, ja onhan se todella hyvä!

Lue myös:
Lainakengissä

Tarina alkaa siitä, kun kahden naisen laukut vaihtuvat kuntosalin pukukopissa. Toinen naisista on Sam, hiukan epävarma keski-ikää lähestyvä nainen. Aiemmin Sam on ollut loistava työssään, mutta uusi pomo ei oikein pidä hänestä. Nyt laukusta löytyvät vahingossa punaiset Louboutinit omien kenkien sijaan, jotka on pakko laittaa jalkaan asiakkaiden tapaamiskierrokselle. Kengät antavat "outoa" itsevarmuutta ja tilauksia syntyy - tätä ei pomo kuitenkaan arvosta. 

Myös Samin kotiolot ovat synkistyneet, sillä hänen miehensä on alkanut masentua jäätyään työttömäksi. Sam siis kannattelee koko korttitaloa, mutta alkaa kenkien myötä löytää uusia puolia itsestään. 

Kengät kuuluvat Nishalle, joka kuntosalilta tullessaan jää kotinsa ulkopuolelle. Hänen miljönäärimiehensä on päättänyt erota ja lukinnut Nishan ulkopuolelle ja jäädyttänyt kaikki rahat. Nisha ei tiedä mitä tehdä ja laukustaankin hän löytää vain halpisvaatteet, joita tarkka Nisha ei millään haluaisi laittaa päälleen. 

Sitten Nishan mies lopulta suostuu tapaamaan Nishan ja esittäää vaatimuksensa - Nisha saa oman osuutensa erorahoista, kunhan luovuttaa Louboutinit takaisin. Alkaa epätoivoinen kenkien, ja oman itsensä, etsintä, sekä pohdinta siitä, mikä ihme hänen ex-miestänsä kengissä niin kiehtoo?

Kokonaisuudessaan tarina on mielestäni viihdyttävä ja vetävä. Oli hauska kuunnella erinäisistä sattumuksista ja ihmiskohtaloista - kenestä paljastui mitäkin kuoren alta. Myös koko kenkäidea on hauska useammalla tavalla. Jo ajatus siitä, että mitä opit itsestäsi kun kuljet toisen kengissä ja toiseksi se, että kenkiin kietoutuu tarinassa paljon muutakin juonenkäänteitä, tarinan alusta loppuun saakka.

Gummeruksen nettisivuilla on lainaus Jojo Moyesilta, jossa hän kertoo halunneensa kirjoittaa keveän kirjan näinä vaikeina aikoina. Ja siinä hän ehdottomasti onnistui!

Suosittelen siis ehdottomasti tätä teosta!

Teos: 

Jojo Moyes: Lainakengissä (Someone else’s shoes). Gummerus, 2023. Suomentanut Riina Vuokko. Äänikirjan kesto: 14 h 52 min. Äänikirjan lukija: Meri Nenonen.


Lue myös:


Kommentit

Katsotuimmat:

Katso myös: