Louise Penny: Särö pimeydessä - Lempparisarjani 9. osa on täällä!

*arvostelukappale saatu kustantajalta

Louise Pennyn ihana Three Pines -dekkarisarja on ehdottomasti yksi lempisarjoistani. Toivottavasti en sano samaa kovin monen sarjan kohdalla, sillä tämä on ehdottomasti kolmen parhaan sarjan joukossa. 

Ja jos jäit miettimään, mitkä muut ovat, niin tällä hetkellä Sarah Larkin Uusi-Seelanti -saaga (Sarah Lark: Valkoisen pilven maa (Uusi-Seelanti-sarja osa 1.) sekä Sofie Sarenbrantin Emma Sköld-sarja (Sofie Sarenbrant: Lepää rauhassa (Emma Sköld -sarja, 1. osa)

Kyseessä on siis jo sarjan 9. osa ja sen pääosassa on hurmaava rikoskomisario Armand Gamache. Pikku hiljaa eläkeiässä oleva Armand ratkaisee rikoksia rauhallisella, mutta jämptillä otteella. Sarja pyörii hiljaisen ja syrjäisen Three Pines -nimisen kylän ympärillä, jonka hahmoihin sarjan edetessä on päässyt tutustumaan entistä enemmän. Siksi suosittelen ehdottomasti lukemaan sarjan ensimmäisestä osasta lähtien!

Louise Penny on kanadalainen kirjailija. Three Pines -sarjaa on käännetty yli 25 kielelle ja sen sarjan osat ovat voittaneet lukuisia kirjallisuuspalkintoja. Sarja on juuri sellaista cozy crimea, josta pidän. Sarjassa ei retostella väkivallalla eivätkä ne ole pelottavia, vaikka jännitystä onkin ilmassa. Sen sijaan Penny kasaa kokoon joka sarjaan mielenkiintoisen mysteerin, jossa syyllistä saa todella arvailla kirjan edetessä. 

Lue myös:Särö pimeydessä

Teoksessa on oikeastaan kaksi tapausta joita käsitellään. Toinen on sarjassa mukana kulkeva juonenkäänne, joka liittyy itse Armandiin ja koko poliisivoimiin. Armandin oikea käsi Beauvoir on laitettu toiselle osastolle, eikä hän ole enää missään tekemisissä Armandin kanssa. Hänellä tuntuukin olevan nyt poliisivoimissa enemmän vihollisia kuin ystäviä, mutta Armand ei anna periksi vaan taistelee oikeuden toteutumisen puolesta.

Varsinainen teoksen tapaus on, kun Three Pinesin tuttu kyläläinen Myrna tarvitsee Armandin apua. Myrna kertoo ystävästään, joka ei saapunutkaan hänen luokseen. Armand lähtee selvittämään asiaa ja saakin eteensä aikamoisen vyyhdin selvittääkseen. Tapaus kietoutuu jopa myytiksi nousseeseen tapaukseen kylän viitosista, jotka olivat kuin ihmelapsia. Jokainen kyläläinen tietää tarinan, ja suurin osa on käynyt ainakaan katsomassa jopa "näyttelyesineiksi" verrattavaan lapsikatraaseen. Salaisuuksia kyseisessä perheessä kuitenkin myös riittää, mutta selvittääkö Armand ne?

Jälleen kerran tarinan molemmat tapaukset ovat erittäin mielenkiintoisia ja koukuttavia. Tarinan henkilöt ovat tulleet jo niin tutuiksi, että heidän puolestaan jännittää. Lisämaustetta tuo aina uusi tapaus, joka tällä kertaa vei myyttisiin legendoihin saakka. 

Jos et ole vielä tätä sarjaa lukenut, suosittelen aloittamaan sen ensimmäisestä osasta. Muistan tykänneeni jo ensimmäisistä osista, mutta kyllähän nämä tuntuvat vielä paranevan kerta kerralta.


Teos: 

Louise Penny: Särö pimeydessä (How the Light Gets In). Three Pines -sarja, osa 9. Bazar, 2023. Suomentanut: Timo Korppi. 


Lue myös:Kommentit

Lähetä kommentti

Katsotuimmat:

Katso myös: