Lucy Adlington / Auschwitzin ompelijattaret - tositarina muotisalongista kamalissa olosuhteissa

Otin tämä teoksen lukulistalleni jo joskus puoli vuotta sitten ja nyt sain vihdoin tartuttua siihen. Olen viimeisen vuoden aikana lukenut paljon maailmansotien aikaisista tapahtumista ja tuntuu, että niistä on jo pitänyt pitää taukoa. 

Luulin jostain syystä tämän teoksen olevan fiktiivinen tarina, mutta sehän olikin haastatteluihin perustuva tositarina. Teema on erittäin mielenkiintoinen ja tuo esiin uuden näkökulman keskitysleireistä. Teokseen on haastateltu erästä eloonjäänyttä, joka toimi ompelijattarena Auschwitzissa. 



Teoksen alussa oli paljon tietoa muodin historiasta, ja on oikeastaan mielenkiintoista, miten tärkeitä niinkin arkiset asiat kuin vaatteet ovat olleet jopa tuolloin. Se on jännä, miten erilaisissa rooleissa ja maailmoissa ihmiset ovat keskenään eläneet - ja elävät toki ihan nykyajassakin, vaikkei tietenkään nyt läheskään sama asia olekaan. Toisia on kohdannut kamala kohtalo ja aivan hirveät oltavat, kun taas toiset ovat olleet ns. voittajien joukoissa. 

Myönnän kuitenkin, että koska odotin tarttuvani täysin erilaiseen kirjaan, en oikein jaksanut lukea kaikkea varsinkaan muodin synnystä. Olen viime vuosina lukenut paljon noista ajoista, ja huomaan jo, etten oikein enää jaksa lukea samoista kauhuista yhä uudelleen ja uudelleen. 

Suosittelen kyllä ehdottomasti kiinnostuneita lukemaan tämän teoksen!

Teos:

Lucy Adlington: Auschwitzin ompelijattaret (The Dressmakers of Auschwitz, 2021). Minerva Kustannus, 2022. Suomentanut: Päivi Paju.


Lue myös:


Kommentit

Katsotuimmat:

Katso myös: