Lucy Foley / Kutsuvieraat - Jännitystä hääsaarella

Pakko todeta, että Foleyn teoksista on itselläni hiukan ristiriitaiset ajatukset. Olen kuunnellut häneltä aikaisemmin teoksen Avain, josta pidin kovasti. Teos oli hiukan erilainen ja hyvin rakennettu, raikas tuulahdus monien samankaltaisen mysteerin rinnalle. Innostuin siis kirjailijasta kovasti ja lähdin kuuntelemaan hänen aikaisempia teoksia. 

Aloitin kuuntelemaan teosta Jahti, mutta se osoittautui niin huonoksi, että kelasin nopeasti loppuratkaisuun, enkä jaksa siitä edes omaa arvostelua kirjoittaa. No, vaihdoin Kutsuvieraat -teokseen, jonka meinasin lopettaa heti alussa kesken, mutta sittenhän se kävikin jännittäväksi! 

Lucy Foley on brittiläinen kirjailija, joka kirjoittaa historiallista kaunokirjallisuutta sekä mysteeriromaaneja. Kutsuvieraat

Kerron ensin syyn, miksi Jahti -teos ontui ja miksi meinasin lopettaa Kutsuvieraat -teoksen kesken. Nimittäin ärsyttävät henkilöhahmot, joihin ei voi samaistua. Teoksissa yläluokkaiset aikuiset ihmiset kokoontuvat jonnekin muistelemaan rikoksia, joista eivät koskaan jääneet kiinni sisäoppilaitoksessa. Mukana on tietysti hiukan pillereitä ja muuta vahvempaa, jotka saavat aikuiset tekemään samoja jekkuja toisilleen kuin he nuorina tekivät. Joo, hänen henkilöhahmonsa ovat huonot. 

Toisaalta Foley osaa luoda erittäin jännittäviä tilanteita ja rakentaa hyvää juonta. Mikä sai minut lopulta kuuntelemaan tämän teoksen loppuun. Teos alkaa siitä, kun ihmiset matkustavat viettämään häitä pienelle saarelle. Häät ovat tv-julkkiksen ja hänen rikkaan vaimonsa, jolla oma nettilehti - häistä tulisi siis sensaatiomaiset ja niistä raportoitaisiin lehdelle. 

Alusta asti on kuitenkin selvää, etteivät kaikki tule selviämään hengissä häiden loppuun saakka, mutta kenen aika koittaa, se selviää vasta lopussa. Sen sijaan teoksen juonta kehitellään pikku hiljaa ja häissä menneisyyden monet salaisuudet alkavat paljastua, kun hääparin kaikki tutut ja sukulaiset kokoontuvat samalle saarelle. Kuka on tehnyt ja mitä? Kuka on tehnyt jotain, että toinen saa kuolla sen vuoksi?

Niin, mitä tästä teoksesta nyt vielä sanoisi, olihan tämä erittäin jännittävä, mutta jos paremman teoksen haluat, lue Foleyn teos Avain!

Teos:

Lucy Foley: Kutsuvieraat (The Guest list). Otava, 2021. Suomentanut: Satu Leveelahti. Äänikirjan kesto: 9 h 33 min. Äänikirjan lukija: Outi Vuoriranta.


Lue myös:Kommentit

Katsotuimmat:

Katso myös: