Sarah Lark / Toivoa maailman äärissä - Ihastuttavan sukusaagan päätösosa

Sarah Larkista on tullut nopeasti yksi kaikkien aikojen lempikirjailijoistani. Olen täysin rakastunut hänen tapaansa kertoa elämäntarinoita ja luoda elävin henkilöhahmoja. Hänen kirjoittamansa neljän osan Uuteen-Seelantiin pohjautuva sukusaaga on yksi parhaista sarjoista, joita olen lukenut sitten Harry Potter innostuksen. 

Sarjassa on päästy tutustumaan jo monen sukupolven elämiin Uudessa-Seelannissa sadan vuoden ajalta. Jokainen sarjan osa kertoo pääosin yhdestä sukupolvesta.

Toivoa maailman äärissä on edeltäjiään huomattavasti lyhyempi ("vain" 395 sivua), mikä sai alkuun pohtimaan, onko tämä edes hyvä teos. Olen jo ehtinyt tottua sarjan teosten olevan melkoisia järkäleitä - mikä on ehdottomasti ollut hyvä asia. Teos oli kuitenkin jälleen juuri sopivan mittainen ja se sulki sukusaagan ihanasti.

Sarjan aikaisempien osien arvostelut pääset lukemaan täältä:


Toivoa maailman äärissä

Toivoa maailman äärissä sijoittuu 1940-luvulle. Nuori Helena matkustaa siskonsa Luzynan kanssa Puolasta Lähi-itään karkuun sotaa. Vanhempien kuoltua Helena on tottunut pitämään huolta siskostaan, jota ei voisi vähempää kiinnostaa muu kuin pojat. Helena kuulee mahdollisuudesta päästä turvaan Uuteen-Seelantiin, mutta valitettavasti paikka aukeaa vain nuoremmalle Luzynalle. Helena tekee kuitenkin omat ratkaisunsa, jotka varjostavat häntä pitkään. 

Samaan aikaan James McKenzie toimii lentäjänä Euroopassa vanhempiensa, Glorian ja Jackin, vastusteluista huolimatta. Lopulta pääsemme kuitenkin myös tuttuun paikkaan Uuteen-Seelantiin Kiward Stationille, jossa monet tutut hahmot odottavat. Myös Jamesin ja Helenan tiet risteävät ja uuden sukupolven tarina vie jälleen McKenzien suvun tarinaa eteenpäin.

Päätösosassa käydään ihanasti läpi vanhoja tapahtumia ja mietitään monen tutuksi tulleen hahmon kohtaloa. Tämä teos sulkee suvun tarinan ja jättää hyvän mielen tästä sarjasta. On hyvä asia, ettei jäänyt tunne, että haluan vielä lisää. Jälkeen ei jäänyt kysymyksiä tai harmitusta sarjan loppumista - sen on aika päättyä. Jäin puolestaan odottamaan innolla Larkin ensi vuonna ilmestyy uutta teosta uudesta teemasta. Ehdottomasti yksi lempitarinoistani, jonka suosittelen aloittamaan sen ensimmäisestä osasta. Tämä sarja kannattaa ottaa lukuun. 

Teos:

Sarah Lark: Toivoa maailman äärissä (Eine Hoffnung Am Ende der Welt). Bazar, 2022. Suomentanut: Sanna van Leeuwen.

Lue myös:


   

Kommentit

Katsotuimmat:

Katso myös: