Louise Penny / Murhan alkusointu - lämminhenkisen Three Pines -dekkarisarjan kahdeksas osa

*arvostelukappale saatu kustantajalta

Louise Pennyn Three Pines -dekkarisarja on yksi suosikeistani. Sen viisas ja rauhallinen rikoskomissario Armand Gamache on sulattanut sydämeni. Sarja pyörii hiljaisen ja syrjäisen Three Pines -nimisen kylän ympärillä, jonka hahmoihin sarjan edetessä on päässyt tutustumaan entistä enemmän. Tämä sarjan osa tosin nostaa esiin vain muutaman näistä hahmoista, joten se on sikäli aiemmista poikkeava. On sinänsä harmi, etteivät tutut hahmot tässä sarjan osassa vilise, mutta juoni on jälleen hyvä ja mukaansatempaava.

Louise Penny on kanadalainen kirjailija. Three Pines -sarjaa on käännetty yli 25 kielelle ja sen sarjan osat ovat voittaneet lukuisia kirjallisuuspalkintoja. Sarja on juuri sellaista cozy crimea, josta pidän. Sarjassa ei retostella väkivallalla eivätkä ne ole pelottavia, vaikka jännitystä onkin ilmassa. Sen sijaan Penny kasaa kokoon joka sarjaan mielenkiintoisen mysteerin, jossa syyllistä saa todella arvailla kirjan edetessä. Sarjan osat ovat itsenäisiä, mutta suosittelen kyllä lukemaan tähän sarjan alusta alkaen ja tutustumaan henkilöhahmoihin sieltä lähtien. 

Sarjan aikaisempien osien arvostelut pääset lukemaan täältä:
Murhan alkusointu

Murhan alkusointu alkaa siitä, kun Québecin erämailla sijaitsevassa luostarissa tehdään murha. Saint Gilbert-Entre-les-Loups'n luostari on ollut kauan piilossa, eikä monikaan ole tiennyt edes, missä luostari sijaitsee, saati käynyt siellä. Luostarin suojissa munkit ovat eläneet vuosikausia rauhassa ja säilyttäneet salaisuutensa maailman kauneimmasta musiikista. Musiikin salaisuus on menneisyydessä sekä erityisen kauniissa lauluäänissä, sillä luostariin pääsevät vain tarkasti valitut munkit. 

Nyt he joutuvat raottamaan verhoaan, kun kuoronjohtaja löydetään murhattuna. Toki he olisivat voineet pitää murhan salaisuutena, mutta paikalle kutsutaan murharyhmä siitä tosiasiasta, että murhaaja on yksi heistä. Paikalle saapuu luonnollisesti Armand Gamache mukanaan hänen oikea kätensä Jean-Guy Beauvoir.

Mitä enemmän Armand ja Jean-Guy luostarin elämään tutustuvat, sitä enemmän heille selviää sen kahtiajako eri leireihin. Mutta mistä särö on saanut alkunsa ja onko se johtanut murhaan? 

Kokonaisuudessaan teos on hyvä ja mielenkiintoinen tarina. Pidän luostariteemasta ja siitä, miten johtolankoja saadaan yksi kerrallaan. Toki mielenkiintoa lisää myös puhe mahdollisesta luostarin aarteesta. Lopputulos ei ollut kaikkein yllättävin vaan hyvin luonnollinen. Suosittelen kuitenkin ehdottomasti tähän sarjaan tutustumista!

Teos:

Louise Penny: Murhan alkusointu (Beautiful Mystery). Bazar, 2022. Suomentanut: Outi Järvinen.


Lue myös:Kommentit

Suositut: