Jessie Burton / Onnen talo - Jatko-osa ihanalle Nukkekaappi -teokselle

Pidin aikaisemmin tänä vuonna lukemastani Jessie Burtonin teoksesta Tunnustus, joten päätin lainata kirjastosta myös hänen muut suomennetut teoksensa. 

Burtonin esikoisteos Nukkekaappi kertoi kauniin tarinan 1600-luvulta ja Onnen talo jatkaa kyseistä tarinaa. Kuten useimmiten käy, ei teosten toiset osat yllä samalle tasolle kuin ensimmäinen, vaikkakin pidän Burtonista kirjailijana paljon. Nukkekaappi -teoksesta on tehty myös minisarja.

Jessie Burton on lontoolainen kirjailija, toimittaja, kriitikko ja näyttelijä, jonka teoksia on esittelytekstin mukaan käännetty yli 40 kielelle. Suomennettuja teoksia häneltä löytyy tällä hetkellä nämä kolme mainitsemaani teosta. 
Onnen talo

Onnen talo -teos jatkaa saman talon tarinaa kuin Nukkekaappi. Edellisen kirjan tapahtumista on kulunut nyt 18 vuotta. Nukkekaappi -teoksen lopussa syntynyt Thea Brandt on kasvanut täysi-ikäiseksi isänsä Oton, tätinsä Nellan sekä palvelija Cornelian kanssa. Taloudellisesti perhe on sinnitellyt juuri ja juuri, eikä helpompia aikoja näy edessäpäin. 

Thean täysi-ikäistyessä aletaan pohtimaan hänen avioliittoaan ja on aika lähteä näytille. Perhe ei ole kaupungissa mitenkään kaikkein suosituin, eikä tosiaan rikkain, joten Nella haluaa vain tehdä parhaansa Thean hyväksi. Thealla itsellään on kuitenkin muita suunnitelmia, sillä hän on jo rakastunut. 

Nukkekaappi -teoksessa oli myös ripaus taikaa, sillä silloin Nella sai oikean näköisiä miniatyyreja salaperäiseltä naiselta. Nämä lahjat ennustivat merkillisellä tavalla tulevaisuutta. Tässä teoksessa valitettavasti pienoismallit jäivät pieneen rooliin, vaikka miniatyyrien tekijän henki kulki mukana teoksessa. Olisinkin toivonut hänelle ja taikuudelle hiukan isompaa roolia tässäkin teoksessa. 

Tavallaan tarina on kaunis, mutta monin paikoin se jäi ontuvaksi. Teos on itsenäinen jatko-osa, mutta mielestäni se on kiinnostava vain, kun ensimmäisen osan on jo lukenut. Tästä teoksesta ei itselleni jäänyt mitenkään innostunut olotila, vaikka Burton hyvä kirjailija onkin.

Teos:

Jessie Burton / Onnen talo (The House of Fortune). Otava, 2022. Suomentanut: Juha Ahokas. 


Lue myös:

Kommentit

Suositut: