Jessie Burton / Nukkekaappi - Kauniita elämäntarinoita ripauksella fantasiaa

Kukapa ei kaipaisi ripausta fantasiaa elämäänsä? Jessie Burtonin esikoisteos Nukkekaappi on ihana kertomus, johon on lisätty ripaus taikaa. Itselleni tuli mieleen Cecelia Ahernin teokset, joissa mielenkiintoisiin elämäntarinoihin on lisätty aina hiukan jotain normaalista poikkeavaa.

Jessie Burton on lontoolainen kirjailija, jonka esikoisteos tämä tosiaan on. Burton on valittu Isossa-Britanniassa vuoden kirjailijaksi vuonna 2014. Nukkekaappi -teokselle on kirjoitettu myös jatko-osa, Onnen talo, joka odottaa jo lukemista pöydälläni. Aikaisemmin olen lukenut Burtonin teoksen Tunnustus, joka oli myös hyvä, muttei itse asiassa vetänyt vertoja tälle teokselle. Tunnustus kuitenkin innoitti minua lukemaan Burtonin muutkin teokset. 


Nukkekaappi

Nukkekaappi -teos alkaa siitä, kun nuori Nella on luvattu aviovaimoksi Amsterdamissa asuvalle Johannekselle. On vuosi 1686 ja Nella saapuu jännittyneenä aviomiehensä kotiin. Aviomiestä ei kuitenkaan näy, mutta sen sijaan talossa asuvat Johanneksen sisko Marin sekä kaksi palvelijaa, Cornelia ja Otto.
  
Kun Johannes vihdoin saapuu kotiin, tuo hän mukanaan Nellalle häälahjan, suuren nukkekaapin, jota Nella alkaa sisustamaan. Hän tilaa nukkekaappiin tavaroita, mutta saakin paljon enemmän kuin pyysi. Nimittäin erittäin osuvan näköisiä pieniä ihmishahmoja ja esineitä. Paketteja tulee useampiakin ja ne tuntuvat tuovan mukanaan aina jonkin viestin - ennustuksen tulevista tapahtumista. Nella yrittää etsiä miniatyyrien tekijää, muttei löydä häntä. 

Samaan aikaan Nella yrittää sopeutua avioliittoonsa ja uuteen kotiinsa. Johannes on menestynyt ja rikas, muttei Nellan hämmästykseksi piittaa hänestä oikeastaan ollenkaan, vaikka Nella on valmistautunut olemaan hyvä vaimo. Siskon kannustuksesta kuitenkin Johannes ottaa Nellan mukaansa muutamiin juhliin. Myös siskossa on jotain mystistä, josta Nella ei oikein saa kiinni. Sen sijaan puhelias palvelustyttö Cornelia, rupattelee ja kertoo asioista sitäkin enemmän ja Nellalle alkavat vihdoin salaisuudet paljastua. 

Paljastukset johtavat surullisiinkin tapahtumiin, eikä loppua olisi osannut etukäteen arvata. Muutoin tarina on kaunis kertomus ihmiskohtaloista, vaikkei tässä teoksessa mikään onnellinen loppu olekaan. 

Kaunis kertomus kohtaloista

Kokonaisuudessaan kertomus on mielestäni melko kaunis ja Burton kirjoittaa hyvin elävästi. Burton kirjoittaa mielestäni hyvin kuvailevasti myös 1600-luvusta, se on helppo nähdä mielessään. On myös mielenkiintoista päästä lukemaan, miten tarina tästä etenee. 

Erittäin hyvä kirjailija ja teos siis, suosittelen!


Teos:

Jessie Burton / Nukkekaappi (The Miniaturist). Otava, 2014. Suomentanut: Markku Päkkilä.


Lue myös:

Kommentit

  1. Tämä on sellainen kirja, mitä on tullut pyöriteltyä käsissä moneen otteeseen kirjastossa, mutta jostain syystä ei ole vain tarttunut matkaan. Pitää ehkä kuitenkin lukea tämä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nappaa ihmeessä matkaan! Pakko tosin myöntää, että kyllä, tää on vähän sellanen kirja, tarttuako vai ei :D

      Poista

Lähetä kommentti

Katsotuimmat:

Katso myös: