Elizabeth Day / Täydellinen elämä - Kun asiat eivät ole sitä miltä näyttää

Elizabeth Day on englantilainen toimittaja ja kirjailija, jonka ensimmäinen suomennettu teos Täydellinen elämä on. Mietin pitkään, miten kuvailisin tätä teosta. Tavallaan kirja oli erittäin mielenkiintoinen, sillä olen erittäin hämmentynyt. Tätä teosta on kehuttu kovasti useissa eri lähteissä, joten aloin kuuntelemaan sitä iltakirjana innoissani. Alun pari tuntia saivat kuitenkin haukottelemaan ja luin kirjan-arvosteluita uudelleen - miksi tämä olikaan jonkun mielestä hyvä kirja? Alku tuntui silkalta jaarittelulta. 

Luin arvosteluista, että jossain vaiheessa alkaa tapahtua - ja niinhän siinä kävi. Makasin peiton alla silmät silkosen selällään ihmetellen kuulemaani. Innostuin. Mutta valitettavasti innostus laantui nopeasti, nimittäin jaarittelu jatkui. Mutta koska olin jo puolivälissä, halusin jatkaa sinnikkäästi loppuun. Tuli uusi paljastus, ja loppu olikin ihan hyvä. Ja kun nämä lopun salaisuudet paljastuivat, alkoi kirjaa katsomaan täysin uusin silmin. Sanoisinkin, että kokonaisuudessaan teos ei ollut mieleeni, mutta muutamat nerokkaat juonenkäänteet tekevät siitä melko loistavan. Täydellinen elämä

Teos kertoo ennen kaikkea lapsettomuudesta ja mielenterveyshäiriöistä - millainen onkaan täydellinen elämä. Sen teema on puhuttava ja juonenkäänteet nerokkaat, valitettavasti vain peruskerronta ontuu eikä imaise mukaansa. 

Teoksen päähenkilöinä ovat Miranda, Jake sekä Kate. Teos alkaa siitä, kun Miranda tapaa unelmiensa miehen Jaken. He muuttavat nopeasti yhteen ja Miranda tulee raskaaksi. Heillä ei kuitenkaan ole varaa asua talossaan kahdestaan, joten he ottavat vuokralaisen, Katen. Pian Miranda alkaa kuitenkin epäillä Katea, miksi Kate viettää niin paljon aikaa hänen miehensä kanssa? No, tämän enempää en voi juonesta paljastaa, mutta voisin lyödä vetoa, ettet keksi etukäteen mitä teoksessa tapahtuu. 

Ja tämä onkin syy, miksi olen hämmentynyt. Teoksessa kerrotaan paljon taustoja ja pohjustetaan tulevaa, joka sai melkein nukahtamaan, enkä oikein pysynyt innostuneena. Joka kerta kuitenkin kun taustoitukselle paljastui syy, alkoi asioita katsomaan täysin uudenlaisesta näkökulmasta. Tavallaan haluaisin lukea kirjan uudelleen, jotta alkukin valoittuisi paremmin. 

Lue ihmeessä ja kerro mitä ajattelet!

Teos: 

Elizabeth Day: Täydellinen elämä (Magpie). Gummerus, 2022. Suomentanut: Elina Lustig. Äänikirjan kesto: 13 h 15 min. Äänikirjan kertoja: Mervi Takatalo.

Lue myös:

Kommentit

Suositut: