Denise Rudberg / Kahdeksan askelta pimeässä - Ratkeaako vanha katoamistapaus?

Bongasin Denise Rudbergin ohi mennen Bookbeatista ja teos vaikutti kiinnostavalta. Otan kirjat kuunteluun mahdollisimman ennakkoluulottomasti ja ilman, että luen liikaa teosten arvosteluita. Kirjan puolivälissä tutkailin kirjailijaa lisää ja lähempi tarkastelu osoitti, että hän on yksi Ruotsin suosituimmista kirjailijoista. Tosin pakko todeta, että tämä kunnianosoitus ei merkitse enää hirveästi itselleni, sillä lähes kaikki tuntuvat olevan "Ruotsin suosituimpia". Ja toki pitkä lista hyviä kirjailijoita Ruotsista tuleekin.

Kahdeksan askelta pimeässä on jo kahdeksas osa Rudbergin Marianne Jidhoff -sarjaan. Sarjaa on myyty miljoonia kappaleita. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen sarjan osa, jonka itse luin. Jostain ohi mennen bongasin lauseen "hyvä kevyt välipala" ja tämä kuvastaa mielestäni hyvin teosta. Teos on melko lyhyt ja helppoa kuunneltavaa - tosin erityisesti teoksen loppuvaiheessa puhutaan hyvinkin rankoista teemoista, joten en tiedä voiko tätä nyt niin kevyeksi kuvata. Mikään Cosy crime -tyylinen mysteeri ei siis ole kyseessä. 


Kahdeksan askelta pimeässä

Teoksessa ratkotaan vanhaa rikosta. Vuonna 1988 vietettiin Ruotsin rikkaimpiin sukuihin kuuluvan Renaudot'n perheen tyttären häitä, kun morsiamen pikkusisko, Isabelle, katoaa kesken hääjuhlan. Se mitä Isabellelle tapahtui, jää mysteeriksi, kunnes kolmekymmentä vuotta myöhemmin asiasta halutaan tehdä uusi dokumentti. Perhettä ja lähipiiriä haastatellaan dokumenttiin uudelleen ja tämä tuo esiin yllättävää, uutta todistusaineistoa - asioita, joista ei haluttu vielä aikoinaan puhua. Nyt vuosikymmenten jälleen monet asiat voi jo sanoa ääneen. Niimpä esitutkinnanjohtaja Marianne Jidhoff avaa tutkinnan uudelleen.

Uudet todisteet osoittautuvat ratkaiseviksi tekijöiksi, jotta voidaan ymmärtää, mitä Isabellen katoamisiltana oikein tapahtui. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että loppuratkaisun löytäminen olisi helppoa, sillä vaihtoehtoja on edelleen monia. Mitä Isabellelle oikein tapahtui?

Olen lukenut viime aikoina paljon dekkareita ja vaikka tämä teos toikin jännitystä, ei se ollut niin hyvä, että yltäisi parhaimpien joukkoon. Tekisi mieli kuitenkin ottaa kuunteluun Rudbergilta toinenkin teos, sillä kirjailija ei missään nimessä ole huono. Teos on hiukan hämmentävä siitä, että toisaalta se on kevyt ihmissuhteisiin ja elämiin keskittyvä teos, mutta erityisesti loppupuolella synkät salaisuudet ja myös raakuus nousevat pintaan. Ehdottomasti tähän kirjailijaan kuitenkin kannattaa tutustua!

Teos:

Denise Rudberg: Kahdeksan askelta pimeässä (Åtta steg bakom). Into Kustannus 2022. Suomentanut: Anu koivunen. Äänikirjan kesto: 7 h 53 min. Äänikirjan lukija: Erja Manto.  


Lue myös:

Camilla Grebe: Veteen piirretty viiva

Cara Hunter: Pimeyteen

Sofie Sarenbrant: Lepää rauhassa (Emma Sköld -sarja, 1. osa)

Kommentit

Katsotuimmat:

Katso myös: