Lokakuun parhaat luetut kirjat - TOP3

On jälleen aika pysähtyä pohtimaan kuukauden parhaita luettuja ja kuunneltuja teoksia. Tässä kuussa luin pois alta viimeiset kirjastosta jo kesällä lainaamani teokset ja kuuntelin paljon äänikirjoja. Tälläkin kertaa valinnoissa on monia yllättäviä ja sellaisia hiukan vahingossakin eteen tulleita teoksia, jotka ovatkin yleensä niitä, jotka yltävät kolmen parhaan joukkoon.

Lukemistani kirjasarjoista sain nyt luettua viimeisenkin ilmestyneen teoksen Sofie Sarenbrantin Emma Sköld -dekkarisarjasta. Tätä sarjaa suosittelen ehdottomasti jos et ole sitä vielä lukenut. Aloita ehdottomasti sarjan ensimmäisestä osasta Lepää rauhassa, joka on vasta ilmestynyt suomeksi. En tiedä miksi sarjan kahta osaa ei aiemmin ole suomennettu, sillä ne olivat mielestäni sarjan parhaimmat - vaikka koko sarja olikin koukuttava! Dekkarisarjoista Jessica Fellowesin ihanaan Mitfordin murhat -sarjaan ilmestyi uusi osa, Mitfordin katoamistapaus. Tämä piti heti ottaa kuunteluun, mutta uskon, että teos olisi päässyt paremmin oikeuksiinsa kirjana. Lisäksi jatkan yhä Elly Griffithsin Ruth Galloway -sarjan parissa. 


Luin lokakuussa myös kolme kotimaista uutuutta, jotka sain pr-tuotteina. Kristiina Vuoren Kesytön liekki vie pohtimaan elämää 1600-luvulla, kun taas Helene Steenin Herrasväen kerroksissa vie 1930-luvulle. Elina Annolan uutuus Kaikki lokakuun taivaat on erittäin osuva kuvaus koulumaailmasta, joten jos aihe yhtään viehättää, lukaise ihmeessä. 


1. Camilla Grebe: Veteen piirretty viiva (Gummerus, 2021) 

Veteen piirretty viiva -teos alkaa siitä, kun ruotsissa asuvan nelihenkisen uusioperheen teini-ikäinen tytär Yasmin katoaa. Läheiseltä kalliolta löytyy kuitenkin hänen vertaan sekä jäähyväiskirje. Poliisit eivät kuitenkaan usko täysin, että Yasmin olisi riistänyt itseltään hengen vaan alkaa tutkii tapausta. Melko nopeasti kaikki johtolangat vievät perheen isään, Samiriin, joka on muslimitaustainen. Hän on myös Yasminin oikea isä. Lisäksi perheeseen kuuluu äiti Maria sekä hänen poikansa, lievästi autistinen, Vincent. 

Tapahtumia kerrotaan aluksi Marian näkökulmasta, mutta myöhemmin muutkin päähenkilöt pääsevät ääneen. Oikeastaan juonesta en halua paljastaa enempää, mutta voin kertoa, ettei mikään ollut sitä miltä näyttää. Tapahtumat ovat melko traagiset ja ulottuvat vuosikymmeniä eteenpäin. Tämä jos mikä on teos mikä kannattaa lukea!


>> Lue lisää.


2. Lucy Foley: Avain (Otava, 2022) 

Teos alkaa siitä, kun pariisilaisessa ylemmän luokan kerrostalossa asuva Ben saa viestin siskopuoleltaan - hän on tulossa käymään Englannista ensimmäistä kertaa. Ben jättää siskolleen ääniviestiä, jolloin hän kuulee jonkun astuvan sisään kotiinsa, omilla avaimillaan. Kun sisko, Jess, saapuu kerrostalon alaovelle, ei Ben vastaa viesteihin.

Portinvartija, hiukan omalaatuinen vanha nainen, ei päästä Jessiä sisälle. Portinvartija tietää, että talossa tapahtui jotain kamalaa. Jess ujuttautuu lopulta sisälle taloon, eikä Beniä näy missään. Mystisestä talosta alkaa löytyä outoja asioita, kissan pannassa on verta, seinän takaa löytyy salarappuset ja mikä oudointa, talon asukkaat käyttäytyvät todella kummallisesti. Jess alkaa selvittää asiaa, missä Ben on ja mitä talon asukkaat oikein salaavat. 
>> Lue lisää.3. Juno Dawnson: Mallikappale (Gummerus, 2020)

Teoksen päähenkilönä on nuori Jana Novak, joka bongataan mallitoimiston listoille koulun huvipuistoretkeltä. Hänestä kuoritaan melko nopeasti kansainvälinen huippumalli, joka pääsee pian näkemään myön alan likaisen puolen. 

Selviytyäkseen hän turvautuu lääkkeisiin, mutta sisukas ja sanavalmis nuori ei lopulta jää vain alan armoilla vaan ottaa asiat omiin käsiinsä. Lopputulos onkin mielenkiintoinen, sillä Janasta kuoriutuu melkoinen tärkeiden asioiden puolesta puhuja.

No, tarina ei varmaan kaikkia kiinnosta, mutta oli mielestäni koukuttava ja mielenkiintoinen. Kauneuden takana piilee melkoisen paljon rumaa ja seurasin paljastuksia mielenkiinnolla. 

>> lue lisää.

Kommentit

Suositut: