Kristiina Vuori / Kesytön liekki - Yllättävä historiallinen romaani

*pr-tuote saatu kustantajalta

Tämä oli mielenkiintoinen teos, joka yllätti erityisesti lopullaan. Yritän jatkuvasti valita luettavakseni yhä enemmän kotimaisten kirjailijoiden teoksia, sillä ne tuntuvat usein jäävän omalla lukulistallani paitsioon. Kotimaastamme löytyy kuitenkin monia hyviä kirjailijoita, kunhan vain aina löytäisi heidät. 

Kristiina Vuori on mielestäni yksi erittäin taitavista kirjailijoista. Ainakin Kesytön liekki teoksessa hän luo elävää miljöötä ja aidontuntuista tarinaa. Vuori on kirjoittanut jo lukuisia historiallisia romaaneja, joista taidan valita jonkun toisenkin lukuun.Kesytön liekki

Kristiina Vuoren teos Kesytön liekki sijoittuu 1600-luvulle, mikä on jo itsessään mielenkiintoinen ajatus. Aikakausi on ollut melkoisen erilainen ja onkin mielenkiintoista pohtia, miten olisi itse elämää tuolloin elänyt. Teoksen päähenkilönä on nuori Maria ja hänen perheensä. Eräänä yönä Marian elämä muuttuu, kun tulipalo jättää arvet hänen selkäänsä ja mieleensä. Perheen isä menehtyy ja äiti jää huolehtimaan omaisuudesta sekä lapsistaan. 

Tulipalot kuitenkin seuraavat toisiansa, ja jättävät jälkeensä myös uhreja. Itse liekki kuvastaa teoksessa mielestäni sekä paikkakunnilla roihuavia tulipaloja, että liekkiä, joka leimahtaa Marian ja erään herran välille. Paloa ei siis tästä tarinasta puutu.

Yllättävä teos 

Kesytön liekki on ensimmäinen teos, jonka Vuorelta luen. Pakko myöntää, että yllätyin positiivisesti. Alkuun teos lähti mielestäni nimittäin eteenpäin hiukan hitaasti ja mielessä kävi, että jaksankohan tätä edes lukea. Mutta sitten kun pääsin sisään tarinaan, imaisi juoni minut mukaansa aivan täysin. Lisäksi lopussa odotti vielä yllätys, jonka jälkeen katsoin tarinaan aivan uusin silmin. En osannut sellaista paljastusta tulevaksi.

Onhan teos hiukan erilainen kuin ne, joita normaalisti luen, vaikka historiallisia romaaneja usein luenkin. Usein ne sijoittuvat kuitenkin 1800-1900-luvuille, joten jo 1600-luku on itselleni aikakautena melko tuntematon. Välillä pitikin ihan pysähtyä miettimään ja luomaan mielikuvaa siitä, millaisesta arjesta ja miljööstä oikeasti on kyse. Esimerkiksi Maria lukitaan usein peräkamariin ja aikakauteen perehtymättömänä piti hiukan hieraista silmiään sille, mitä tapahtuu. 

Teos oli kuitenkin erittäin positiivinen yllätys, vaikkei minulla sinänsä mitään etukäteisodotuksia ollutkaan. Ja kuten jo totesin, täytyy tutustua Vuoren muuhunkin tuotantoon! 

Teos: 

Kristiina Vuori / Kesytön liekki. Tammi, 2022.


Lue myös:

Kommentit

  1. Tykkään tosi paljon Vuoren teoksista, jotka olen kaikki jo lukenut ja blogannut Kirjasähkökäyrä-blogissani :)

    VastaaPoista
  2. Äänikirjana tuota kuuntelen parhaillaan. Juuri historia oli siinä se juttu miksi kiinnostuin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut: