Kirja-arvostelu: Kate Quinn / Timanttisilmä

 *pr-tuote saatu kustantajalta

Kate Quinn on itselleni jälleen täysin uusi kirjailija, joiden teoksiin lähden tämän jälkeen kyllä ehdottomasti tutustumaan. Quinnin erikoisuutena ovat vahvojen naisten esille tuonti, jotka muuten jäisivät pois historian kirjoista. Quinn tekee kirjoihinsa paljon taustatutkimusta, joten teoksisssa on myös paljon todenmukaisuutta. 

Timanttisilmä -teoksen päähenkilönä on Kiovalainen historianopiskelija Mila, joka ilmoittautuu mukaan sotimaan toisen maailman sodan edetessä neuvostoliittoon. Tunnollisesta nuoresta naisesta kuoriutuu loistava tarkka-ampuja, joka lopulta nostetaan kansallissankarittareksi. 

Teosta kerrotaan kahdessa eri aikakaudessa. Toinen aikakausi kertoo tapahtumia rintamalta, Milan saavutuksista, kokemuksista ja suhteista muihin rintamalla oleviin henkilöihin. 

Toisessa aikakaudessa päästään rintaman jälkeiseen aikaan, jolloin Mila lähetetään hyväntahdon kiertueella Yhdysvaltoihin, tavoitteenaan saada Yhdysvalloilta apua neuvostoliitolle sodassa. Teräväsanainen Mila ystävästyy Eleanor Rooseveltin kanssa. Hän ei kuitenkaan tiedä, millaisia juonia hänen varalleen on suunnitteilla. 

Teoksen teema on mielestäni mielenkiintoinen, vaikka paikoitellen se on hiukan tylsääkin kerrontaa. Tosin eihän kirjoissa nyt tarvitse koko ajan tapahtua. On myös hauska pohtia, mikä teoksesta on totta ja mikä ei, ja tätä on toki jälkisanoissa vielä lisää avattukin. Suosittelen!

Teos:

Kate Quinn: Timanttisilmä (The Diamond Eye). HarperCollins, 2022. Suomentanut: Pirjo Lintuniemi.


Kommentit

Katsotuimmat:

Katso myös: