Jessica Fellowes / Mitfordin katoamistapaus - Ihana tositapahtumiin pohjautuva dekkarisarja

Tätä on odotettu! Nimittäin ihanaan Jessica Fellowesin Mitfordin murhat -dekkarisarjaan ilmestyi uusi osa! Mitfordin katoamistapaus on sarjan viides osa ja linkit sarjan aikaisempien osien arvosteluihin löydät tämän tekstin lopusta. 

Mitfordin murhat -sarja pohjautuu 1900-luvulla eläneeseen Mitfordin perheeseen. Useat sarjan henkilöt ovat eläneet oikeasti ja myös monet sarjan tapahtumat pohjautuvat tositapahtumiin. Ensimmäisiä teoksia mainostettiin muistaakseni Downton Abbeyn ja Agatha Christien dekkareiden yhdistelmänä, mikä on mielestäni ollut erityisen hyvä kuvaus tämän sarjan tyylille. Kirjailija Jessica Fellowes tunnetaankin muun muassa Downton Abbey -sarjan kirjaversioiden tekijänä. Hän on myös Downton Abbeyn luojan Julian Fellowesin veljentytär, kertoo Otavan nettisivut. 

Sarjassa päähenkilöinä toimivat Mitfordin perhe sekä tapausten selvittelijöinä Louisa Cannon sekä hänen nykyinen miehensä, entinen poliisi, Guy Sullivan. Sarjan alussa Louisa toimi Mitfordin perheen palvelustyttönä, mutta sarjan uusimmassa osassa hän ja Guy ovat perustaneet etsivätoimiston.


Mitfordin katoamistapaus

Mitfordin katoamistapaus sijoittuu toisen maailmansodan aikaan. Teos alkaa siitä, kun eräs Mitfordin perheen tyttäristä on kadonnut. Perheen esikoinen, Nancy, pestaa avukseen Louisan ja Guyn. Tiet vievät Ranskaan ja sisällissodassa olevaan Espanjaan. Teoksessa tuodaankin esiin jonkin verran myös sotaa ja sen vaikutuksia niin ihmisiin kuin eri alueisiin. 

Katoamisen lisäksi teoksessa tutkitaan toista tapausta, jonka Louisa saa. Yhtäkkiä kadonneita naisia on enemmänkin ja lisäksi löytyy tunnistamaton naisen ruumis, jonka henkilöllisyyttä selvitellään. Tämä johtaakin aikamoiseen lopputulokseen, joka mielestäni ratkaistiin hienosti. Mukana on paljon myös moraalisia kysymyksiä siitä, kuinka tilanteissa ja erityisesti naisten aseman huomioonottaen on oikein toimia.

Paluu tuttujen hahmojen pariin 

Kokonaisuudessaan tämän(kin) sarjan osat ovat olleet hiukan epätasaisia ja osa on kääntynyt enemmän Downton Abbeyn suuntaan, toiset enemmän dekkareihin. Tämä oli mielestäni melko tasaisesti molempia. Kuten yleensä, seurataan teoksissa myös paljon henkilöiden henkilökohtaista elämää Downton Abbeyn tyyliin. Onkin mielenkiintoista seurata miten sarjan hahmojen elämät etenevät. Tuntuu, että palasi hyvin tuttujen hahmojen pariin pitkästä aikaa. Ainoa asia mitä jäin pohtimaan on, että kuilu Louisan ja Mitfordin perheen välillä tuntuu kasvavan. Saa nähdä miten linkitys heidän välillään sarjan seuraavissa osissa tehdään, mikäli niitä on tulossa. 

Tykkäsin kyllä teoksesta ja kerronta on johdonmukaista ja hyvin eteenpäin soljuvaa.  Lopputulos ei mielestäni ollut mitenkään ennalta-arvattava, mutta no, arvasin lopputuloksen ennen Louisaa ja Guyta. Ehkä itseäni jäi harmittamaan vain se, että innoissani kuuntelin tämän jo äänikirjana. Uskon, että kirjan juonen seuraaminen olisi ollut itselleni helpompaa lukemalla ja tuntuu, että unohdin osan kuulemastani. Mikäli juonen kuvaukseni on siis puutteellinen tai virheellinen, laitamme asian sen piikkiin ;D

Joko sie olet tutustunut tähän sarjaan?


Teos:

Jessica Fellowes / Mitfordin katoamistapaus (The Mitford vanishing). Mitfordin murhat, 5. osa. Otava, 2022. Suomentanut: Oona Nyström. Kuunneltu Bookbeatista. Äänikirjan lukija: Krista Putkonen-Örn. Äänikirjan kesto: 11 h 9 min.

Lue myös muut osat:


Kommentit

  1. Kiitos! Pitää tutustua ja ottaa vaikka joululoman lukulistalle! Minna

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut: