Elina Annola / Kaikki lokakuun taivaat

*arvostelukappale saatu kustantajalta

Elina Annolan toisen romaanin "Kaikki lokakuun taivaat" keskipisteenä on koulumaailma, joka kietoo ympärilleen monenlaisia henkilöhahmoja. Teos on mielestäni melko monikerroksinen, mutta jättää samalla useimmat hahmot melko etäisiksi. Uskon, että moni rakastuu tähän teokseen, mutta itse jäin kaipaamaan hahmoja, jotka olisin nähnyt paremmin mielessäni ja olisin uppoutunut heidän tarinoihinsa. 

Parhaiten mieleeni jäi yksi päähenkilöistä, nimittäin kuusikymppinen opettaja Kaisu, joka pitää kaiken hallinnassaan loistavasti. Kaisu antaa itsestään työlleen paljon ja kokee vahvaa kasvatusvastuuta oppilaista. Nuoremmat opettajat eivät ole yhtä uhrautuvaisia - eivätkä ainakaan vastaile vanhempien viesteihin Kaisun tavoin vapaa-ajallaan. 

Teos on siitä hieno, että mitä enemmän sitä ajattelee ja kerroksia purkaa, sitä enemmän siitä löytää. Vaikka nykyinen koulumaailma on itselleni tämän hetkisessä elämäntilanteessa melko vieras, jäin pohtimaan koulua niin työyhteisönä, monikulttuurisena yhteisönä kuin lasten kasvun paikkana. Lisäksi teoksessa käsitellään muun muassa kodin ja koulun välistä yhteistyötä ja kanssakäymistä monien henkilöhahmojen kautta. Eräs isä tietää täsmälleen mitä hänen poikansa tarvitsee, kun taas pienen somalitytön äidin huono suomenkielen taito lisää ymmärtämättömyyttä. 

Lue ihmeessä ja kerro mitä mieltä olit! Myös Annolan esikoisteos "Kunnes kukkivat puut" odottaa miulla vielä lukulistalla, ootko jo lukenut? 

Teos:

Elina Annola: Kaikki lokakuun taivaat. Bazar, 2022. 

Kommentit

  1. Kiitos tästä! Olen monesti pohtinut, millainen tämä mahtaa olla...Ehkäpä nyt hyllytän kirjan. Minna / https://www.lily.fi/blogit/tahan-on-tultu/

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta! Koulumaailma on pitkästä aikaa itsellä mielen päällä, kun vanhin lapsi siellä viime vuonna aloitti.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut: