Kirja-arvostelu: Frida Skybäck / Lukupiiri maailman laidalla

Ihastuin täysin Frida Skybäckin aikaisempaan teokseen Kirjakauppa Thamesin varrella, joka ihastutti lämminhenkisyydellään ja ihanalla tarinalla. Myös hänen uudessa teoksestaan Lukupiiri maailman laidalla huokuu sama lämminhenkisyys, muttei tarina yllä mielestäni aivan edellisen teoksen tasolle - vaikka ihana onkin.

Teoksen päähenkilöinä ovat oikeastaan sisarukset Patricia ja Madeleine. Vuonna 1987 Madeleine lähti Ruotsiin Ljusskäriin työskentelemään vapaaseurakunnassa vuodeksi, mutta jo muutaman viikon päästä Madeleine ilmoitettiin kadonneeksi. Madeleinen kerrottiin hypänneen Malmöön menevään bussiin, mutta sen jälkeen Madeleinesta ei kukaan ole kuullut mitään. 

Nyt, kolmekymmentä vuotta myöhemmin eli vuonna 2019, Patricia saa postissa korun, jonka hän tunnistaa Madeleinen koruksi. Patricia päättää matkustaa yhdysvalloista Ruotsiin tutkimaan vielä kerran, mitä hänen siskolleen oikein tapahtui. Paikan päällä hän tutustuu paikalliseen lukupiiriin, joiden ihanien naisten elämään teoksessa päästään myös tutustumaan. Naiset auttavat häntä myös selvittämään, mitä paikkakunnalla vuosikymmeniä sitten oikein tapahtui. 

Tapahtumia kerrotaan myös toisessa aikakaudessa, Madeleinen näkökulmasta. Madeleinen tarinaa ja tapahtumia avataan 1987 vuodelta. Mitä Madeleine teki Ruotsiin saavuttuaan ja keihin hän tutustui. Salaisuuksia avataan pikku hiljaa teoksen aikana. 

Tarina on mielestäni ihana ja tarinannkerronta on hyvää. Se vie mukanaan lämminhenkiseen tunnelmaan. Mutta sitten teos alkoi hiukan ontua. Yhtäkkiä vain mukana oli ihminen, joka tiesikin kaiken, muttei ollut koskaan kertonut sitä kenellekään. Näin vain ja asia oli ratkaistu. Se tuntui jotenkin töksähtävältä, pakko myöntää, että odotin hiukan suurempia draaman kaaria. 

Kokonaisuudessaan suosittelen kyllä Frida Skybäckin teoksia lämpimästi ja aion seuraaviinkin tarttua, kun niitä ilmestyy. Kuuntelin teoksen äänikirjana mikä mielestäni myös toimi hyvin. 

Teos:

Frida Skybäck: Lukupiiri maailman laidalla (Bokcirkeln vid världens ände). WSOY, 2022. Kuunneltu Bookbeatista. Äänikirjan lukija: Sanna Majuri. Äänikirjan kesto: 11 h 47 min. 


Lue myös:

Kommentit

Katsotuimmat:

Katso myös: