Kirja-arvostelu: Elly Griffiths / Januksen kivi

Aloitin nyt syksyn viihteeksi kuuntelemaan Elly Griffithsin Ruth Galloway -sarjaa, josta ilmestyy osia melko nopeaa tahtia. Ensimmäisen osan, Risteyskohdat, arvostelun pääset lukemaan täältä. 

Kirjasarjaa mainostettiin Neiti Etsivä -tyylisenä sarjana, mikä kolahti minuun tietysti heti. No, en tiedä onko kuvaus kovin osuva, mutta kuuntelen sarjaa eteenpäin mielenkiinnolla. 

Sarjan pääosassa on arkeologi Ruth Galloway, joka itsessään on ihan mielenkiintoinen hahmo. Hän on erityisen kiinnostunut ihmisten luista, eikä kovinkaan paljoa piittaa pinnallisista asioista. Teoksissa saa ainakin paljon lisätietoa entisajan rituaaleista, arkeologiasta ja muutenkin historiasta. Myös jännittäviä hetkiä riittää, vaikka johtolankoja syyllisiin saisi mielestäni olla enemmän. 

Sarjan toinen osa, Januksen kivi, alkaa siitä, kun erään talon purkutyömaalta löytyy lapsen luita kynnyksen alta. Kyseinen talo on aiemmin toiminut katolisen papin johtamana lasten kotina, mutta sijoittuvatko luut samalla aikakaudelle? Ruth nostaa esiin sen, että muinoin uhrit on muurattu talon kynnyksiin lepyttääkseen Janusta, alkujen ja loppujen jumalaa. Ovatko luut niin vanhoja?

Vaikka Ruth on paljon mukana tutkinnoissa asiantuntijaroolissa, tutkii tapauksia varsinaisesti etsivä Harry Nelson. En oikein vielä tiedä mitä mieltä olen Nelsonista. Hän on melko sinnikäs ja tuntuu välillä hiukan turhalta, mutta sitten kun on tosi kyseessä, hän rientää paikalle ja hoitaa asiat mallikkaasti. 

Sarjan miinukseksi on nimettävä se, että siinä on erittäin paljon kaikkea muuta, mikä ei liity varsinaiseen tapaukseen. Henkilökohtaisen elämän kerrontaa on paljon ja välillä jo ehdin unohtaa mikäs se tutkittava tapaus olikaan. En tiedä onko syynä se, että tapaukset ovat pitkälti kiinni menneessä, eikä nykyajasta löydy niin paljon ihmisten havainnointia. Vaikka toki tapaukset hyvin myös nykyaikaa kytkeytyvät. 

Ihan mielenkiintoinen sarja, jota jatkan mielenkiinnolla.

Teos: 

Elly Griffiths: Januksen kivi (The Janus Stone) Ruth Galloway -sarja, osa 2. Tammi, 2017. Suomentanut: Anna Kangasmaa. Kuunneltu Bookbeatista. Äänikirjan lukija: Krista Putkonen-Örn. Äänikirjan kesto: 10 h 12 min.


Lue myös:

 

Kommentit

 1. Itse tykkään tästä tosi paljon. Mukava lukea välillä cozy crimea. Paljonhan näissä on Ruthin ja Nelsonin ihmissuhteen vatkausta, mutta vielä olen jaksanut siitäkin lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kans tykännyt, kun nää on aika näpsäköitä kuunnella. Voi tosin olla, että olisivat parempi vielä luettuina, kun ehkä sen takia unohtuu välillä hahmojen nimet, jos paljon muuta kerrontaa 🙈

   Poista
 2. Kiitos taas kaikista vinkeistä. En ole tuota lukenut, mutta kiinnostavalta vaikuttaa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut: