Kirja-arvostelu: Elly Griffiths / Risteyskohdat

Bongasin jälleen itselleni uuden dekkarisarjan, jonka ajattelin tällä kertaa lukemisen sijana ottaa kuunteluun. Elly Griffithsin Ruth Galloway -sarjaa markkinoitiin Neiti Etsivä -tyyliseksi mikä Neiti Etsivä-fanina herätti samantien mielenkiintoni. Tällä kertaa päätin aloittaa sarjan heti sen ensimmäisestä teoksesta, vaikka usein luen sarjan tuoreimman teoksen ensin. 

Ruth Galloway -sarjan ensimmäinen teos Risteyskohdat sopi kuunneltavaksi hyvin, sillä hiukan alle 10 tunnin pituinen kirja oli melko sopivan pituinen. Sarjan päähenkilönä on arkeologina työskentelevä Ruth, jota kuvaillaan hiukan lihavaksi yksin asuvaksi leidiksi, joka asuu karulla alueella marskimaan läheisyydessä. Ja kyllä, teoksissa puhutaan Ruthin pyöreydestä useampaan otteeseen, mikä on hiukan tökeröä, jännä nähdä vieläkö uusin teos puhuu samaan malliin. 

Teos alkaa siitä, kun poliisi löytää luita ja he kutsuvat luihin erikoistuneen Ruthin avukseen. Luut ovat kuitenkin erittäin vanhoja, eivätkä osoittaudu poliisin etsimän lapsen luiksi. Toiseksi teoksen päähenkilöksi nouseekin poliisi Nelson, joka etsii kimmaisesti useita vuosia sitten kadonnutta lasta, Lucya. Tämän jälkeen on kadonnut myös toinen tyttö, jota poliisit etsivät. Lisäksi poliisi saa mystisiä kirjeitä, joissa vihjaillaan tyttöjen olinpaikasta. Kirjeissä on paljon viitteitä niin uskontoihin kuin vanhan ajan rituaaleihin ja Ruth auttaa poliisia myös kirjeiden tulkinnassa. 

Teoksessa on paljon tapahtumia ja potentiaalisia syyllisiä, mutta jotenkin kummasti kaikki kietoutuvat lopulta yhteen, ja jokseenkin täysin järkevällä tavalla. Teoksen tapaukset ovat melko surullisia ja sen lisäksi teoksessa kerrotaan paljon menneiden aikojen rituaaleista, kuten lasten uhraamisesta jumalille. Ehkä tämä teos ei sovellu kaikkein herkimmille, mutta menneistä ajoista kiinnostuneille ehdottomasti kyllä. 

Yllätyin teoksessa ehkä eniten siitä, että Ruthin ulkonäköä ja olemusta lytättiin kirjan alussa aika lailla, mutta sitten hänellä olikin kosijoita melkein jonoksi asti. Teokseen eksyi yllättävän paljon niin nykyisiä kuin entisiäkin miehiä, vaikka ajattelin, että tämä sarja ei sisällä ihmissuhdedraamaa. Olin tosiaan väärässä ja ehkä hiukan pettynyt.

Kokonaisuudessaan tämä vaikuttaa hyvin omanlaiseltaan sarjalta, ei tosiaan ole samanlainen kuin brittidekkarit tai toinen toistaan toistavat ruotsalaiset dekkarit.


Teos: 

Elly Griffiths: Risteyskohdat (The Crossing Places). Ruth Galloway -sarja, 1. osa. Tammi, 2017.  Suomentanut: Anna Kangasmaa. Kuunneltu Bookbeatista. Äänikirjan lukija: Krista Putkonen-Örn. Äänikirjan kesto: 9 h 33 min.

Kommentit

Katsotuimmat:

Katso myös: