Kirja-arvostelu: Ann Cleeves / Kulovalkea

No niin, vihdoin pääsin brittikirjailija Ann Cleevesin Shetlanti -dekkarisarjan viimeiseen osaan! Sarja tunnetaan myös Jimmy Perez -sarjana sen päähenkilön mukaan. Kulovalkea on sarjan kahdeksas eli viimeinen osa - ja yksi sen parhaista osista! Muiden osien arvostelut pääset lukemaan täältä: Musta kuin yö, Valoisat illat, Punaista tomua, Sininen sarastus, Mykkä vesiKuin tuhka tuuleen ja Kylmä maa. Mainittakoon vielä, että sarjasta on tehty myös tv-sarja Shetlandinsaarten murhat (mikä on hyvä, suosittelen!).

Kulovalkea -teoksen keskiössä on saarelle vasta muuttanut Flemingin perhe, johon kuuluvat äiti Helena, isä Daniel sekä lapset Ellie ja Christopher. Perheen harmiksi moni saarelainen suhtautuu heihin vihamielisesti. Syynä tähän on heidän asuttamansa talon aiemman omistajan itsemurha - eikä tilannetta auta myöskään perheen autistisen pojan tulitikkuleikit koulun pihalla. 

Perheen mainetta ei paranna se, että perheen nuori lastenhoitaja, Emma, löydetään perheen ladosta hirttäytyneenä. Kuolema todetaan nopeasti kuitenkin murhaksi ja tapahtumia tutkii jälleen Jimmy sekä Willow Reeves ja Sandy.

Tutkimusten myötä monet salaisuudet paljastuvat ja monia tutkimuslinjoja aukeaa. Kuten sarjan muissakin osissa, pidetään syyllinen visusti salassa viime metreille saakka. 

Päätöksen saa sarjan myötä myös Jimmyn henkilökohtaiseen elämään liittyvät asiat, joita sarjassa on pyöritelty. Miten siis käy Jimmyn ja Willow Reevesin suhteen? Kokonaisuudessaan sarja on mielestäni ollut erittäin miellyttävä lukea ja Ann Cleevesin teoksia luen mielelläni jatkossakin. Shetlanti-sarjan lisäksi suosittuja ovat Vera Stanhope -sarja ja vuonna 2022 alkanut uusi jokisatamakaupunkiin sijoittuva sarja, jonka ensimmäisen osan Lokin huuto arvostelun pääset lukemaan tästä.  

Teos:

Ann Cleeves: Kulovalkea (Wild Fire, 2018). Karisto, 2021. Suomentanut: Annukka Kolehmainen.

Kommentit

Katsotuimmat:

Katso myös: