Kirja-arvostelu: Viveca Sten / Juhannusmurha

Vaihteeksi takaisin Viveca Stenin Sandhamnin murhat -sarjan pariin. Tavoitteenani on lukaista tämäkin dekkarisarja läpi ja tuntuu, että alun teosten jälkeen nämä kirjat alkavat vihdoin olla erittäin hyviä! Dekkarisarjan alku oli hiukan laimeampi kuin mitä odotin, mutta teokset tuntuvat ehdottomasti paranevan kirja kirjalta! Sarjan aiempien osien arvostelut pääset lukemaan täältä: Syvissä vesissä, Sisäpiirissä, Pinnan alla, Sotilaiden salaisuudet.

Juhannusmurha on jo sarjan viides osa ja sijoittuu nimensä mukaisesti juhannukseen. Sen pääosassa ovat erityisesti Sandhamnin saaristossa juhannusta juhlivat nuoret. Kirjasarjassa murhia tutkii poliisi Thomas sekä hänen lapsuudenystävänsä Nora.

Nora viettää juhannusta uuden rakkaansa Jonaksen kanssa, kun Jonaksen teini-ikäinen tytär Wilma ei saavukaan juhannuksen juhlinnasta yöllä kotiin. Yön jäljiltä saaristosta löytyy myös erään nuoren ruumis ja Thomas saapuu saaristoon tekemään tutkimuksia. Jonas tekee kaikkensa löytääksen Wilman ja Nora saa ex-anopinsa käskystä hoitaakseen muutaman humalaansa nukkuvan nuoren hoiteisiinsa. Tapahtumia riittää ja humalaiset nuoret yrittävät kovasti muistella, mitä viime yönä tapahtuikaan. 

Teos etenee hyvin ja johtolankoja ja tapahtumia avataan mielestäni hyvään tahtiin. Nuoria haastatellaan yksi kerrallaan ja niin yön tapahtumat kuin aikaisemmat teot alkavat pikku hiljaa tulla esiin. Murha itsessään on erittäin surullinen tapaus, mutta sopi tähän herättelevään teemaan nuorista ja juhannusmeiningeistä. 

Olen kritisoinut aikaisemmin teoksia siitä, että erityisesti Noran henkilökohtaisesti elämästä on kerrottu paljon ja juoni on tuntunut irralliselta osalta. Tässä teoksessa Noran oma elämä kietoutui vihdoin mahtavasti murhatutkimuksen ympärille ja sitä oli jopa mielenkiintoista lukea. Olin siis tyytyväinen siihenkin seikkaan kirjassa. 

Teos:

Viveca Sten: Juhannusmurha (I stundens hetta, 2012). Sandhamnin murhat, 5. osa. WSOY, 2016. Suomentanut: Sirkka-Liisa Sjöblom. 
Kommentit

Suositut

Suositut tekstit