Kirja-arvostelu: Sheila O'Flanagan / Naiset karkuteillä

Sheila O'Flanagan on itselleni täysin uusin kirjailija, mutta kylläpäs olikin hyvää kesälukemista! Hänen teoksiinsa voisin mielelläni tutustua muihinkin tämän jälkeen. Naiset karkuteillä on sellaista hyvän mielen kirjallisuutta, joka sopii ainakin omaan kesääni juuri sopivasti. 

Teos kertoo kahdesta irlantilaisesta naisesta, joiden elämät yhdistyvät yllättävällä tavalla. Vajaa nelikymppinen Deira on juuri tullut jätetyksi, kun hänen miehensä on ilmoittaunut saavansa vauvan toisen, nuoremman, naisen kanssa. Myös Deira on ollut aikanaan miehelle se "nuorempi", johon hän on vaihtanut, joten tilanne ei sikäli tule yllätyksenä, ainakaan itselleni. Deiran suurin suru on kuitenkin lapsettomuus. Deiran kanssa mies ei lasta ollut halunnut ja Deira oli tyytynyt tähän, mutta kokee nyt menettäneensä elämänsä parhaat, hedelmälliset, vuotensa valehtelevan miehen vuoksi.

Deira oli suunnitellut aiemmin miehensä kanssa reissua Ranskaan ja päättää lähteä lomamatkalle yksin - vieden mukaan ex-miehensä auton. Autolautalla Deira tapaa sattumalta teoksen toisen päähenkilön, Gracen. Viisikymppinen Grace on menettänyt yllättäen aviomiehensä, mutta ennen kuolemaansa aviomies on suunnitellut Gracelle eräänlaisen aarrejahdin ympäri Ranskaa ja Espanjaa. Gracen on selvitettävä erilaisten vihjeiden avulla seuraava määränpää. 

Naisista on yllättävää apua toisilleen ja he päätyvät matkaamaan yhdessä. Samalla he tutustuvat toisiinsa ja auttavat toisiaan yli surun ja pettymyksen, eteenpäin elämässään. 

Pidin teoksesta erittäin paljon ja lukaisinkin sen melko nopeasti. Elämäntarinat olivat mielestäni hyvät ja koskettavat ja teos kivasti rakennettu. No, ja tietysti jäin luonteeniomaisesti koukkuun myös tähän aarrejahtiin, se oli kirjailijalta äärimmäisen hauska idea, vaikkei lukija vinkkejä ratkomaan päässytkään!

Suosittelen teosta kuitenkin ehdottomasti, paljon vakavia aiheita ja elämänmakua, mutta sellaisessa feel good -hengessä. Yksi parhaista jutuista oli myös se, kun pääsi naisten mukana matkustelemaan ympäri Ranskaa ja Espanjaa, kirjailija kuvasi ihanasti eri paikkojen tunnelmia. 

Teos:

Sheila O'Flanagan: Naiset karkuteillä (The Women Who Ran Away). Minerva Kustannus, 2022. Suomentanut: Päivi Paju.


Lue myös: 

Kommentit

Suositut

Suositut tekstit