Toukokuun top 3

Tässä kuussa tulikin luettua paljon ja hyvin erilaisia keskenään teoksia. Oli oikeastaan erittäin vaikea valita mitkä olivat lopulta kuukauden parhaat teokset. Tai no, numero ykköstä ei ollut vaikea valita, sillä kyllä Sarah Larkin ihana sukusaaga on vienyt minut mennessään, onneksi syksyllä ilmestyy vielä yksi osa. 

Dekkareista parhaimpaa pohtiessa päädyin lopulta Sofie Sarenbrantin teokseen, sillä tämä kirjasarja on aivan omaa tyyliäni. Pidän kovasti myös Ann Cleevesin ja Viveca Stenin teoksista ja aion jatkaa myös heidän teostansa koluamista. 

Luin myös useita lempikirjailijoideni teoksia. Liane Moriartyltä ilmestyi vihdoin uusi teos - sanoisin, että hyvä, muttei häikäisevä. Kate Mortonin teokset ovat puolestaan aina hyviä, joten jätin hänet nyt top kolmosesta vaihteeksi pois.

Maininnat ansaitsevat myös kotimainen esikoiskirjailija Jori Reijula hauskalla teoksellaan Lattesamurai ja Anthony Doerrin teos Kaikki se valo jota emme näe kannattaa myös ehdottomasti lukea!1. Sarah Lark: Kiivilinnun kutsu (Bazar, 2021)

Kiivilinnun kutsu on Sarah Larkin Uuteen-Seelantiin sijoittuvan sukusaagan kolmas osa. Jos et ole vielä lukenut aiempia osia, aloita ehdottomasti niistä! Kiivilinnun kutsussa keskitytään jälleen seuraavan sukupolven elämään ja tapahtumat alkavat 1900-luvun alusta. Sarjan ensimmäisessä osassa seurattiin nuoria Heleniä ja Gwyneiraa, joista Helen on jo siirtynyt ajasta ikuisuuteen ja Gwyneirakin on jo 80-vuotias.

Tässä sarjan osassa seurataan nuorta Gloriaa ja Liliania sekä Gwyneiran poikaa Jackia. Gloria, Gwyneiran lapsenlapsenlapsi, on seuraava Kiward Stationin perijätär, joka viihtyy mainiosta Kiward Stationilla toisin kuin äitinsä Kura. Yhtäkkiä edelleen Euroopan oopperalavoja kiertävä Kura määrää, että Glorian on lähdettävä sisäoppilaitokseen Lontooseen. Kura haluaa, että Gloria oppii luovia aineita, vaikkei itse Gloria välitä niistä äitinsä tavoin. Gloria saa mukaansa sisäoppilaitokseen onneksi Elainen ja Timin tyttären Lilianin. Tytöistä Lilian viihtyy sisäoppilaitoksessa mainiosti, mutta Gloria ei oikein sopeudu. Elämä menee eteenpäin ja he viettävät nuoruutensa siellä, kunnes sota euroopassa alkaa olla uhkaavasti totta. Elaine ja Tim haetuttavat Lilianin kotiin, mutta Kura nappaa Glorian mukaansa amerikkaan kiertueelle. Gloria ei ole tästä yhtään mielissään ja lähtee karkumatkalla, joka on yhtä kärsimystä ja kamalaa luettavaa.

Teoksessa seurataan myös Jackin tarinaa. Jack päättää lähteä sodan alettua myös taistelemaan ja joutuu kohtaamaan melko karmeitakin asioita. Miten nuoret toipuvat omista kokemuksistaan ja jatkavat omaa elämäänsä?

>> Lue koko arvostelu tästä.2. Sofie Sarenbrant: Lepää rauhassa (WSOY, 2021)

Voi olla, että Sofie Sarenbrantin Emma Sköld -dekkarisarjasta tulee yksi lemppareistani! Joskus (usein) sarjojen ensimmäiset ovat ovat heikoimpia, mutta ainakin tämä sarja tuntuu lähtevän täysillä käyntiin. Lepää rauhassa -teos sijoittuu Tukholman ylelliseen Yasuragi-kylpylähotelliin, jonka altaasta löytyy tajuton nainen. Nainen paljastuu kuuluisaksi näyttelijäksi ja hän joutuu sairaalaan toipumaan.

Pian tämän jälkeen eräästä hotellihuoneesta löytyy kuolleena iäkäs pariskunta, eikä mene aikaakaan kun uusi ruumis löytyy hotellin ulkoaltaasta. Tapauksia tutkii luonnollisesti Emma Sköld Nackan poliisista yhdessä kollegoidensa kanssa. Tapauksia tuntuu yhdistävän vain yksi tekijä - Yasuragi-kylpylähotelli, mutta miksi joku yhtäkkiä sarjamurhaa hotellin asiakkaita?


>> Lue koko arvostelu täältä.

3. Ruth Druart: Viimeinen yö Pariisissa (Sitruuna kustannus, 2021)


Tätäkään valintaa ei tarvinnut kyllä katua - itkin silmäni punaiseksi. 
Teos alkaa siitä, kun vuonna 1953 sodan jälkeisessä yhdysvalloissa, Beauchampsin perheen ovelle ilmaantuu poliisit. He haluavat kuulustella perheen isä Jean-Lucia sodanaikaisista tapahtumista. Perheeseen kuuluvat myös vaimo Charlotte sekä poika Sam.

Teoksessa kulkee rinnakkain tapahtumat Pariisissa 1940-luvun puolivälissä. Tuolloin Jean-Luc toimi Darcyn asemalla huolehtien ratakiskojen kunnosta. Darcyn asemalta lähti joka päivä junia täynnä vankeja ja Jean-Luc alkaa aavistella minne vangit päätyvät. Hän päättää tehdä asialle jotain, mutta päätyy sairaalaan, jossa hoitajana toimii Charlotte. Nuori pari rakastuu, mutta yllättävät tapahtuvat saavat parin pakenemaan Pariisista, mukanaan pieni vauva nimeltään Samuel.

Tästä alkaakin aivan uusi tarina, jota en osannut odottaa. Sodan aikaisia tapahtumia selvitellään ja Sam pakotetaan palaamaan Pariisiin - pois Carolinen ja Jean-Lucin luota. Teos kertoo erittäin tunteita herättävällä tavalla tapahtumista ja Samin kohtalo pohdituttaa paljon. Mikä on oikein ja ketä tulee kuunnella, lasta vai aikuisia? Mikä on lapsen etu ja kuunnellaanko sitä?

>> Lue koko arvostelu täältä.

Kommentit

Suositut

Suositut tekstit