Kirja-arvostelu: Anthony Doerr / Kaikki se valo jota emme näe

 

Anthony Doerrin teosta Kaikki se valo jota emme näe olen kuullut kehuttavan useaan otteeseen, joten nappasin sen kirjastosta matkaani. Lukemisen arvoinen se ehdottomasti olikin!

Teos ajoittuu pääosin vuosiin 1934-1944 ja sen päähenkilöinä ovat sodan myllerryksessä lapsista aikuisiksi kasvavat Marie-Laure ja Werner. 

Vuonna 1934 6-vuotias Marie-Laure asuu isänsä kanssa Ranskassa. Isä työskentelee Pariisin luonnontieteellisessä museossa, jossa myös Marie-Laure viettää paljon aikaa. Marie-Laure menettää näkönsä ja hänen isänsä opettaa häntä kulkemaan kaduilla rakentamansa pienoismallin avulla. 

Werner puolestaan on 8-vuotias orpolapsi, joka asuu pienessä orpokodissa Saksassa yhdessä siskonsa Jutan kanssa. He löytävät vanhan radion, joka tuo iloa heidän arkeensa. Werner osoittautuukin melkoiseksi tekniikan ihmelapseksi ja alkaa korjata myös naapuruston radioita. 

Sodan syttyessä ja saksalaisten vallatessa Pariisin, Marie-Laure ja hänen isänsä lähtevät evakkoon Saint-Malon rannikkokaupunkiin isosetä Etiennen luo. Werner puolestaan valitaan lahjakkuutensa vuoksi Natsi-Saksan valioiden eliittikouluun, jossa ei ole helppoa. Lopulta Werner päätyy sotaan käyttämään teknisiä taitojaan. Marie-Lauren ja Werner tiet tuntuvat lähenevät koko ajan tarinan myötä ja lopulta tiet kohtaavat. Valitettavasti kuitenkin vain hetkeksi.

Tarina on mielestäni erittäin hienoa kerrontaa ja koskettava teos. Se kertoo mielestäni hiukan erilaisen näkökulman sota-aikaan ja ylipäätään mielestäni Marie-Lauren sokeus tuo mielenkiintoisen näkökulman teokseen. Tuli olo, että juuri tämän takia luen kirjoja - jotta oppisin paremmin ymmärtämään muiden ihmisten maailmaa ja näkökulmia. 

Tarinassa kerrottiin paljon myös Marie-Lauren isästä ja luonnontieteellisessä museossa piilossa olevasta kirotusta jalokivestä. En tiedä miten asian tähän arvosteluun liittäisi, sillä tämä jalokiviasia jäi itselleni hiukan auki, vaikka se kulki mukana koko teoksen ajan. 

Kokonaisuudessaan kuitenkin mielenkiintoinen ja elämänmakuinen kirja!

Teos:

Anthony Doerr: Kaikki se valo jota emme näe (All the Light We Cannot See, 2014). WSOY, 2015. Suomentanut: Hanna Tarkka. 

Kommentit

  1. Kiinnostava aihe ja tarina tässä kirjassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä oli, hiukan erilainen näkökulma mikä oli piristävää!

      Poista

Lähetä kommentti

Katsotuimmat:

Katso myös: