Kirja-arvostelu: Ann Cleeves / Lokin Huuto

Olen pitänyt kovasti Ann Cleevesin Vera Stanhope- ja Shetlanti-sarjoista televisiohjelmina ja ilahduin kun kuulin hänen uudesta dekkarisarjastaan. Lokin huuto aloittaa uuden jokisatamakaupunkiin sijoittuvan sarjan, jonka päähenkilönä toimii rikoskomisario Matthew Venn. Tästäkin dekkarisarjasta on tehty televisiosarja, Kahden joen välissä, joka on katsottavissa Yle Areenassa. 

Sarjan avausosassa päästään tutustumaan päähenkilö Matthewiin sekä hänen taustaansa evankelisessa yhteisössä. Venn on jättänyt lapsuutensa tiukan evankelisen yhteisön vuosia sitten, mutta joutuu palaamaan nyt tutkimusten vuoksi yhteisön pariin kun läheiseltä  rannalta löytyy kuollut mies.

Pakko myöntää, ettei Venn ollut mitenkään mieleenpainuva hahmo, hänestä ei jäänyt mieleen juuri mitään. Venn tutkii tapausta pääasiassa työparinsa ylikonstaapeli Jen Raffertyn kanssa. Jen on yksinhuoltaja, joka on saanut lapsensa nuorena ja joutuu tekemään valintoja työn ja perheen välillä, kumpaan aikaansa käyttäisi. 

Itse murhatapaus oli aikamoinen vyyhti. Murhattu mies osoittautuu kodittomaksi, jolla on kytköksiä Woodyardin päiväkeskukseen, jonka johtajana toimii Vennin puoliso. Ja mitä enemmän Venn tapausta tutkii, johtavat kaikki johtolangat päiväkeskukseen, jossa toimii muun muassa kehitysvammaisten aikuisten päiväkeskus. Lisäksi eräs päiväkeskuksen kävijöistä häviää ja Venn aloittaa etsinnät. Pikku hiljaa päiväkeskukseen liittyviä salaisuuksia alkaa paljastua lisää, mutta ovatko ne sellaisia, että voisivat johtaa murhaan?

Pakko myöntää, ettei teos ollut mitenkään ällistyttävä, vaikka olikin erittäin hyvä ja aion ehdottomasti tätä sarjaa jatkaa kun seuraavia osia ilmestyy. Teoksessa oli paljon hyvää, siinä johdettiin lukijaa harhaan ja paljastettiin vanhoja salaisuuksia. Tarinaa viedään eteenpäin useamman henkilön toimesta ja pakko myöntää, että menin välillä sekaisin kuka kukin oli. Olin vielä jotenkin hämilläni uudesta päähenkilöstäkin - mutta ehkä olen lukenut liikaa dekkarisarjoja viime aikoina ja olen jo tottunut useampaan tuttuun päähenkilöön. Jossain arvostelussa mainittiin kirjan olevan "tunkkainen" ja vähän tällainen fiilis itsellenikin kokonaisuudesta jäi. Joku ei nyt iskenyt, mutta en pääse kiinni siihen missä vika oli. Ehkä vain päähenkilö jäi hiukan vieraaksi?

Mitä mieltä sie olet?

Teos:

Ann Cleeves: Lokin huuto (The Long Call 2019). Karisto/Kustannusosakeyhtiö Otava, 2022. Suomentanut: Annukka Kolehmainen. 


Kommentit

Suositut

Suositut tekstit