Kirja-arvostelu: Louise Penny / Kuolleet haudoissaan

Louise Pennyn Three Pines -sarjasta on tullut yksi lemppari dekkarisarjoistani. Suosittelen lukemaan sarjan osat järjestyksessä, erityisesti nyt tässä kuudennessa on paljon jatkoa aiempiaan osaan. Aikaisempien osien arvostelut pääset lukemaan tästä: Kuolema kiitospäivänä, Kylmän kosketus, Kuukausista julmin, Kiveen hakattu kuolema, Kuolettava kertomus.

Kuolleet haudoissaan -teos sijoittuu pääosin Quebecin kaupunkiin, jonne rikoskomisario Armand Gamache on vetäytynyt traagisesti epäonnistuneen rikostutkinnan jälkeen. Tätä traagista tapahtumaketjua avataan pikku hiljaa läpi teoksen  ja sekin on itsessään melko hurjaa ja surullistakin luettavaa. 

Lisäksi Gamache alkaa selvittää virkavapaastaan huolimatta Quebecin kaupunginkirjaston kellarista löytyneen ruumiin tapausta. Kellarista löytyy murhattuna kaikkien tuntema historoitsija, joka eläessään etsi pakkomielteisesti kaupungin perustan Samuel de Champlainin jäämistöä. 

Kaupungin historiaan tuntuu liittyvän paljon salaisuuksia ja riitoja sekä kaupunkia kutkuttava kysymys - minne Samuel de Champlain oikein on haudattu? Liittyykö asioihin niin iso salaisuus, että joku kaupunkilaisista on valmis murhaamaan sen vuoksi? Tämä vyyhti ja kaupungin historia avautuu Gamachelle pikku hiljaa.  

Saman aikaisesti teoksessa on mukana vielä yksi tutkimus, sillä Gamache hettää tutkijansa Three Pinesiin tutkimaan uudelleen sarjan edellisen osan eli Kuolettava kertomus tapausta. Gamache on alkanut uskoa Olivierin syyttömyyteen ja haluaa saada tapauksen selväksi. Ja tähän ratkaisuun olin enemmän kuin tyytyväinen, sillä en tykännyt siitä, kuinka sarjan aiempi osa päättyi. 

Tämä sarjan osa olikin melko tuhti, sillä selvitettäviä tapauksia oli niin paljon. Tapauksissa pysyi hyvin kyllä kärryillä, mutta vähempikin olisi riittänyt. Nyt selvitettävä murha jäi hiukan muun selvittelytyön varjoon, sillä herkullisempaa luettavaa oli Gamachen virkavapaaseen johtaneet traagiset tapahtumat sekä sen selvittäminen, oliko Olivier syyllinen vai ei. Nämä tekivätkin tästä teoksesta loistavan! Onneksi seuraava osa ilmestyy pian!

Teos:

Louise Penny: Kuolleet haudoissaan (Bury your Dead). Bazar 2021. Suomentanut: Outi Järvinen.

Kuunneltu Suplasta. Äänikirjan lukija: Kalle Chydenius. Äänikirjan kesto: 16 h 18 min. 


Lue myös:

Kommentit

Suositut

Suositut tekstit