Kirja-arvostelu: Janet Skeslien Charles / Kirjasto Pariisin sydämessä

Janet Skeslien Charlesin uutuusromaania Kirjasto Pariisin sydämessä mainostettiin "täydelliseksi lukuromaaniksi kaikille kirjallisuuden rakastajille". Toisaalta teos olikin aivan ihana ja siinä oli kaikki ainekset lumoutumiseen - mutta - kokonaisuus ei nyt itsellä vedonnut syvimpiin tunteisiini saakka.  

Teoksen tarina kulkee kahdessa eri aikakaudessa: Vuoden 1939 Pariisissa sekä vuoden 1983 Yhdysvalloissa. 

Vuonna 1983 Yhdysvalloissa, Montanassa, yksinäinen teini-ikäinen Lily kiinnostuu iäkkään naapurinsa Madame Odile Gustafsonin elämäntarinasta. Montanan pikkukylässä nimittäin kaikki tietävät kaikesta kaiken, paitsi mystisestä Odilesta, jonka menneisyydestä kukaan ei tunnu tietävän mitään. Lily päättääkin haastatella Odilea omaan kouluprojektiinsa, ja vaikuttaa tietämättään Odilen elämään merkittävällä tavalla.

Lilyn haastattelun myötä tutustumme vuoden 1939 Pariisiin, jossa nuori ja kunnianhimoinen Odile pääsee unelmiensa töihin kuuluisaan amerikkalaiseen kirjastoon. Sodan syttyessä ja natsiarmeijan marssiessa kaupunkiin on vaikutus Odilen lähipiiriin suuri ja myös kirjasto on vaarassa. Tapahtumat vievät niin rakkauden pyörteisiin kuin petoksiin, kun oikea ystävyys punnitaan. 

Teos on kyllä äärimmäisen hyvin kirjoitettu ja hyvä kuvaus sota-ajasta, monista ihmiskohtaloista sekä ystävyydestä. Erityisesti lopussa on paljon yllättäviäkin juonenkäänteitä, jotka juontuvat menneisyydestä ja siellä tehdyistä teoista. Toisaalta teos ei niin sanotusti mennyt itselläni tunteisiin saakka, en tiedä oliko osuutensa sillä, että kuuntelin tämän äänikirjana. 

Lue ihmeessä ja kerro mitä mieltä olit!

Teos:

Janet Skeslien Charles: Kirjasto Pariisin sydämessä (The Paris Library). Bazar, 2022. Suomentanut: Katariina Kallio. Kuunneltu Suplasta. Äänikirjan lukija: Anniina Piiparinen. Äänikirjan kesto: 12 h 51 min.


Lue myös:

Frida Skybäck: Kirjakauppa Thamesin varrella

Lucinda Riley: Perhosten huone

Cathy Kelly: Kaikki alkoi Pariisista


Kommentit

Suositut