Kirja-arvostelu: Cecelia Samartin / Nora & Alicia

Sain instagramin puolella suosituksen Cecelia Samartinista ja äänikirjalistallani pyöri pitkään hänen eräs toinen teos. Nyt keväällä bongasin kuitenkin tämän teoksen kirjastosta ja päätin tarttua ensin siihen. Enkä kadu valintaani, sen verran paljon tunteita tämä teos herätti!

Nora & Alicia kertoo Kuubalaisista serkuksista, jotka ovat parhaita ystäviä. Eletään 1900-luvun puoliväliä, jossa tarinan alussa kaikki on hyvin ja tarina kuvaa ihanasti elämää tuossa maassa, sen ajan asenteita, maan tapoja ja miljöötä. Vallankumouksen myötä kaikki kuitenkin muuttuu, ihmiset valitsevat puolensa ja olosuhteet muuttuvat epävakaiksi. Lopulta Noran ja Alician tiet eroavat, kun Noran perhe muuttaa amerikkaan. 

Alician jää perheineen Kuubaan, mutta yhteydenpito tyttöjen välillä säilyy läpi heidän kasvunsa lapsista aikuisiksi. Tyttöjen elämänkohtlaot ovat kuitenkin sangen erilaiset. Alicia menee naimisiin ja saa lapsen, mutta hänen miehensä joutuu vankilaan. Alicia tekee kaikkensa selviytyäkseen Kuubassa, jossa olot eivät ole kaikkein helpoimmat. Nora puolestaan kouluttautuu amerikassa opettajaksi ja amerikkalaistuu. 

Serkukset tapaavat vielä kerran, kun Nora lentää takaisin kuubaan Alician avuksi. Ja Nora joutuukin elämänsä seikkailuun tämän päätöksensä myötä.

Kokonaisuudessaan teos on erittäin koskettava,  se kertoo ennen kaikkea ystävyydestä, mutta tuo myös hyvin esiin esimerkiksi kulttuurieroja ja erilaisia ihmiskohtaloita. Alku oli kieltämättä vähän hitaasti etenevä, mutta loppu niin tunteita herättävä, että kannattaa kyllä jatkaa alun tahmeudesta huolimatta. 

Oli mielenkiintoista uppoutua välillä uuteen maahan ja uusiin ympyröihin. Kuuba ei ole maa, joka olisi usein pyörisi lukemissani teoksissa, joten sikäli myös mielenkiintoinen teos ja aihepiiri. Tämä teos oli kyllä jälleen pitkästä aikaa sellainen paljon ajatuksia ja tunteita herättävä teos, jonka tunnelmia ja käänteitä jäin pohtimaan vielä kirjan loputtuakin. 


Teos:

Cecelia Samartin: Nora & Alicia (Broken Paradise/Ghost Heart 2004). Bazar, 2011. Suomentaja: Tiina Sjelvgren.


Lue myös:


Kommentit

Suositut