Huhtikuun top 3

Tällä kertaa kuukauden parhaimmistoon ylsivät romaanit - luin useammankin teoksen, jonka seurassa sain itkeä kunnolla. Ihana kirjailijalöytö oli Cecelia Samartin, jonka muihinkin teoksiin lähden kyllä ehdottomasti tutustumaan. Sain myös vihdoin käsiini kirjastosta jonottamani Sarah Pennerin esikoisteoksen Myrkynkeittäjä, josta pidin erittäin paljon. Tartuin myös kehuttuun Meri Valkaman esikoisromaaniin Sinun, Margot, joka osoittautui antoisaksi lukukokemukseksi.

Dekkareista sain luettua loppuu Louise Pennyn ihanan Three Pines -sarjan, tätä suosittelen ehdottomasti kaikille cozy crime -dekkareiden ystäville. Sarjasta on onneksi toukokuun puolivälissä tulossa seuraava osa. Lisäksi aloitin lukemaan Viveca Stenin Sandhamnin murhat -sarjaa. Pakko tosin todeta, etteivät sarjan ensimmäiset osat olleet niin loistavia kuin odotin, mutta mielenkiinnolla jatkan sarjaa eteenpäin. 


1. Cecelia Samartin: Nora & Alicia (Bazar, 2011)

Nora & Alicia kertoo Kuubalaisista serkuksista, jotka ovat parhaita ystäviä. Eletään 1900-luvun puoliväliä, jossa tarinan alussa kaikki on hyvin ja tarina kuvaa ihanasti elämää tuossa maassa, sen ajan asenteita, maan tapoja ja miljöötä. Vallankumouksen myötä kaikki kuitenkin muuttuu, ihmiset valitsevat puolensa ja olosuhteet muuttuvat epävakaiksi. Lopulta Noran ja Alician tiet eroavat, kun Noran perhe muuttaa amerikkaan - mutta ystävyys säilyy. 

Serkukset tapaavat vielä kerran, kun Nora lentää takaisin kuubaan Alician avuksi. Ja Nora joutuukin elämänsä seikkailuun tämän päätöksensä myötä.

Kokonaisuudessaan teos on erittäin koskettava,  se kertoo ennen kaikkea ystävyydestä, mutta tuo myös hyvin esiin esimerkiksi kulttuurieroja ja erilaisia ihmiskohtaloita. Alku oli kieltämättä vähän hitaasti etenevä, mutta loppu niin tunteita herättävä, että kannattaa kyllä jatkaa alun tahmeudesta huolimatta. 

>> Lue koko arvostelu täältä.


2. Sarah Penner: Myrkynkeittäjä (HarperCollins, 2021)

Teoksen päähenkilönä nykyajassa on Caroline, joka saa kuulla tulleensa petetyksi juuri ennen suunniteltua  kymmenennen hääpäivän reissua Lontooseen. Caroline päättää lähteä reissulle yksin, saaden näin etäisyyttä mieheensä. Sattuman kautta Caroline löytää Lontoossa vanhan apteekkarin pullon, joka kiehtoo häntä - varsinkin kun pullo tuntuu liittyvän kaksisataa vuotta sitten tapahtuneisiin apteekkarimurhiin. Caroline lähtee selvittämään pullon alkuperää ja saa selville menneisyyden salaisuuksia. 

Teoksessa kuljetaan myös 1790-luvulla ja kerrotaan Nellasta, joka toteuttaa erikoisia pyyntöjä Lontoon salaisessa apteekissaan. Nella valmistaa taitavasti erilaisia myrkkyjä naisille, jotka haluavat toimia naisia sortavia miehiä vastaan. Nella itse kuitenkin kokee kuihtuvansa tekojensa myötä. Eräänä päivänä hänen apteekkiinsa astuu nuori neito Eliza ja siitä päivästä lähtien kaikki tuntuu menevän pieleen.

>> Lue koko arvostelu täältä.


3. Meri Valkama: Sinun, Margot (WSOY, 2021)


Tarina alkaa siitä, kun Vilja löytää Markus-isänsä jäämistöstä rakkauskirjeitä, joiden allekirjoituksena on "Sinun, Margot". Äiti Rosa ei suostu muistelemaan menneitä, eikä varsinkaan perheen aikaa Saksassa 1980-luvulla. Perhe on asunut Itä-Berliinissä, kun Markus sain työn ulkomaankirjeenvaihtajana vuonna 1983. Vilja jää ihmettelemään kirjeitä ja haluaa selvittää, kuka kirjeiden lähettäjä, Margot, oikein on, sillä myös hänen omat muistikuvansa lapsuudestaan ovat heikkoja. Onko hänen isänsä elänyt kaksoiselämää?

Vuonna 2011 Vilja palaa Berliiniin tekemään tutkimuksiaan ja hatarat muistikuvat myös omasta lapsuudestaan alkavat palata tuttujen ihmisten ja paikkojen myötä. Samalla tarinassa nostetaan elävästi esiin tuota aikaa, millaista oli elää 1980-luvun DDR:ssä. Valkama kirjoittaa mielestäni asioista hyvin kuvailevasti ja tunnelman voi nähdä mielessään. Suosittelen!

>> Lue koko arvostelu täältä.

Kommentit

  1. Olet kyllä kova lukemaan. Minulla menee harkitsemiseen aikaa, ennen kuin saan tartuttua kirjaan :D Hyviä vinkkejä täältä kyllä löytää.

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia! Meri Valkaman teos on yksi parhaista ikinä. Hyllytän äänikirjahyllyyni tuon Myrkynkeittäjän. Jos vaikka kesäksi lukemistoon...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut