Maaliskuun top 3

Maaliskuun parhaimmat luetut kirjat oli kyllä tällä kertaa äärimmäisen vaikea valita. Alkuun mietin, luinko yhtään todella hyvää kirjaa - mutta eihän näistä osaa edes kolmea parasta valita. En tiedä onko TOP3 varsinaisesti nyt missään paremmuusjärjestyksessä, nostin ykköseksi Lori Nelson Spielmanin ehkä sillä kriteerillä, että hän on itselleni uusi kirjailija ja sen vuoksi sain hänestä positiivisimman yllätyksen itselleni. On aina ihana löytää uusia hyviä kirjailijoita ja aion kyllä tarttua hänen muuhunkin tuotantoonsa. 

Top kolmosen ulkopuolelta mainittakoon vielä aivan ihana Louise Pennyn Three Pines -dekkarisarja, jota parhaimmillaan luen. Tässä kuussa luin sarjan neljännen osan Kiveen hakattu kuolema, jota ehdottomasti suosittelen! 


1. Lori Nelson Spielman: Toscanan tytöt (Otava, 2020)

Bongasin kirjastosta ohi mennen Lori Nelson Spielmanin teoksen Toscanan tytöt. Teos ihastutti ihanalla tarinallaan eli kannattaa kyllä tarttua tähän värikkään näköiseen kirjaan!

Kirja kertoo Fontanan suvusta, jonka suvussa kulkee tarina perheiden toisten tyttärien kirouksesta. Kirouksen mukaan perheiden toiset tyttäret eivät tule löytämään pysyvää rakkautta. Jos et usko kirouksiin, älä anna tämän hämätä - teos ei ole taikauskosta vaan ihana tarina rakkaudesta ja oman tien löytämisestä.

Tarina alkaa oikeastaan siitä, kun serkusten Emilian ja Lucyn isotäti Poppy kutsuu tytöt mukaan "toisten tyttärien matkalle" Italiaan murtamaan vanhan kirouksen. Italian matkalla Poppy kertoo tytöille omaa tarinaansa, joka onkin erittäin tunteita herättävä ja kaunis tarina rakkaudesta, mikä ei onnistunutkaan. Tykkäsin kovasti ja kyyneleitäkin vierähti, myös suvun salaisuudet yllättivät enemmän kuin arvasinkaan.

>> Lue koko arvostelu täältä.

2. Sarah Lark: Maorien laulu (Bazar, 2017)

Jotkut kirjat loppuvat aivan liian nopeasti - kuten tämä Sarah Larkin aivan ihana Maorien laulu -teos. Kirja jatkaa Uuteen-Seelantiin sijoittuvaa trilogiaa, ja sen ensimmäisen osan Valkoisen pilven maa -arvostelun pääset lukemaan täältä. Suosittelen tarttumaan siihen ensin, mikäli et sitä ole vielä lukenut. 

Tarina jatkuu soljuvasti edellisen sarjan osan pohjalta, vaikka joitakin muutoksia on jo ehtinyt tapahtua. Nyt Kiward Stationilla kasvatetaan perijää, Paulin tytärtä, nyt teini-ikäistä Kuraa, joka sarjan ensimmäisen osan päättyessä oli vielä mahassa. 

Kuran lisäksi tarinan päähenkilö on Helenin ja Gwyneiran lastenlapsi, niin ikään jo teini-ikään varttunut Elaine. Elaine rakastuu päätä pahkaa Irlannista saapuneeseen Williamiin. Suhde muuttuu kuitenkin kolmiodraamaksi kauniin Kuran saapuessa paikalle. 

Tarinassa riittää juonenkäänteitä ja paljon erilaisia ihmiskohtaloita jälleen usean vuosikymmenen ajalta. Koko kirja on ihanaa tarinankerrontaa ja pitää ehdottomasti hyppysissään koko ajan. Tarinassa on paljon raakuuttakin ja surullisia ihmiskohtaloita, sekä paljon kuvailua sen ajan olosuhteista, yhteiskunnasta ja tyypillisistä piirteistä. 

>> Lue koko arvostelu täältä.

3. Kate Morton: Hylätty puutarta (Bazar, 2014)

Hylätty puutarha on kolmas Kate Mortonin teos, jonka luen - ja aivan yhtä ihana. Mortonilla on taito yhdistää tarina ylisukupolvien ja pitää jännityksessä loppuun saakka. Huomaan, että olen haltioissani aina, kun löydän teoksen, joka kertoo elävästi ihmiskohtaloita useamman sukupolven ajalta ja siihen liittyy jokin mysteeri. 

Hylätyn puutarhan keskipisteenä on Nell, joka muistaa varhaislapsuudestaan yhden asian - sen, kuinka "Kirjailijatar" laittoi hänet laivaan, eikä häntä enää sen jälkeen näkynyt. Pikkutyttö Nell matkustikin yksi Englannista Australiaan, josta hänet löysi satamanhoitaja Hugh. 21-vuotiaana Nell saa kuulla Hughilta olevansa löytölapsi, jonka Hugh oli kasvattanut omanaan, sillä kukaan ei tullut häntä etsimään.

Tarina kietoutuu Nellin juurien etsintään, kuka hän oikein on? Miksi kukaan ei ole etsinyt häntä? Kuka Kirjailijatar oikein on ja minne hän katosi? Itselleni tällaiset tarinat ovat niitä, joihin uppoudun ja eläydyn täysin - ja siksi ne sopivat hyväksi rentoutumiseksi ja viihteeksi milloin vain. Suosittelen ehdottomasti!

>> Lue koko arvostelu täältä.

Kommentit

Suositut