Kirja-arvostelu: Susanne Valkeakari & Petteri Korkala / Löydä liikunnan ilo - Liiku omalla tyylilläsi

Susanne Valkeakari & Petteri Korkala esittelevät teoksessaan Löydä liikunnan ilo - Liiku omalla tyylilläsi neljä erilaista liikkujatyyppiä ja pohtivat millaisia vahvuuksia, motivoivia tekijöitä sekä kompastuskiviä kyseiseen liikkujatyyppiin mahdollisesti liittyy. 

Erilaiset liikkujatyypit esitellään teoksessa hyvin käytännönläheisesti ja konkreettisten esimerkkien kautta, ja omien tyypillisten piirteiden löytäminen oli mielestäni helppoa. 

Tyypit ovat:

- Fiilistelijä: mm. pitää hauskaa seurassa ja nauttii esimerkiksi leikkimielisyydestä ja maisemista

- Seikkailija: motivoituu vaihtelusta ja elämyksistä, itsenäinen

- Organisoija: suunnittelee liikunnan huolellisesti etukäteen ja menee suunnitelman mukaan, menee tuttuja reittejä

- Analysoija: motivoituu tiedon ja tehon analysoimisesta, mitattavista tavoitteista ja siitä tiedosta, että tietyt asiat tuottaa tulosta

Teoksen lähtökohta on mielestäni hyvä ja tällaista itsetutkiskelua tasaisin välein on mielenkiintoista tehdä. Teos sopii hyvin liikunnan ilon kadottaneille, mutta huomasin ajattelevani omaa "tyyppiäni" myös muihin elämänalueisiin liittyen saaden sieltä uusia oivalluksia. Tajusin esimerkiksi sen, kuinka tärkeää itselleni organisoijana on tehdä suunnitelma oikeastaan jokaiseen elämänalueeseen liittyen. Se helpottaa omaa stressiäni, kun voin vain pysyä suunnitelmassa, eikä asiaa tarvitse koko ajan miettiä. Tajusin myös, mikä ei missään nimessä sovi minulle. Kaikkein vähiten olen itsenäinen seikkailija ja toiset kuvaukset seikkailijan mieltymyksistä nostivat ihokarvani pystyyn. 

Itselle tyypilliset toimintatavat on ehdottomasti hyvä tunnistaa ja tästä kirjasta on siihen varmasti apua. Lähdin miettimään myös sosiaalisia suhteitani ja esimerkiksi sitä, keiden kanssa ei kannata liikuntaa harrastamaan. Ihania oivalluksia itsestä sain tämän kirjan myötä. Suosittelenkin sitä kaikille itsensä kehittämisestä kiinnostuneille!


Teos:

Susanne Valkeakari ja Petteri Korkala: Löydä liikunnan ilo - Liiku omalla tyylilläsi.  Gummerus, 2022. Kuunneltu Suplasta. Äänikirjan kesto: 6 h 27 min. Äänikirjan lukija: Susa Saukko. Kommentit

Suositut