Kirja-arvostelu: Rebecca Serle / Viisi vuotta myöhemmin

Sain juuri kuunneltua Rebecca Serlen kehutun teoksen Viisi vuotta myöhemmin ja päällimmäisenä on ajatus, ettei tämä ollut yhtään sellainen kirja kuin olin ajatellut. Se mitä odotin, oli Sophie Kinsellan tyylinen kevyt rakkaushömppä, jossa kaikki menee onnellisesti ja kevyesti. 

Teoksessa on mielestäni erittäin hauska lähtöidea ja kaikki ainekset juuri sellaiseen viihdyttävään tarinaan, jossa on kommelluksia jos toisiakin. Lähtöideana on siis se, että päähenkilö Dannien elämässä kaikki menee juuri niinkuin hän on suunnitellut - eli kaikin puolin järkevästi. Teoksen alussa hän saa unelmiensa työpaikan lakifirmassa ja hänelle kaikin puolin sopiva mies kosii häntä. 

Kosinnan jälkeen Dannie näkee kuitenkin erittäin todentuntuisen unen, jossa hänen elämänsä onkin toisenlaista. Unen tapahtumat sijoittuvat viiden vuoden päähän ja unessa Dannie kokee sykähdyttäviä hetkiä itselleen tuntemattoman miehen kanssa.  

Uni jää vaivaamaan Dannieta ja erityisesti häntä hämmentää kun unen mies astelee hänen elämäänsä oikeasti. Tämän jälkeen tarina jääkin hämmentävästi paikoilleen, vuodet menevät eteenpäin, eikä mitään tapahdu. Dannie lykkää jatkuvasti häiden järjestämistä sulhasensa kanssa, muttei silti tee mitään elämälleen. 

Kun melkein viisi vuotta on kulunut alkaa tapahtua ripeäti ja yllättäen. Teos kietoutuu kuitenkin enemmänkin ystävyyden ja Dannien parhaan ystävän Bellan ympärille. Loppu on surullinen, mutta koskettava tarina ystävyydestä, jossa rakkaus on mielestäni sivuosassa. 

Tavallaan teos on hyvä kaikessa koskettavuudessaan, mutta toisaalta olen pettynyt siihen, ettei se vastannut odotuksiani. Lisäksi en oikein saa kiinni Dannien henkilöhahmosta ja myös useampi kohta teoksessa jäi hämmentämään. Ihan kelpo teos, muttei mitään parhaimmistoa. 

Teos:

Rebecca Serle: Viisi vuotta myöhemmin (In Five Years). Otava, 2021. Suomentanut: Jaakko Kankaanpää.

Kuunneltu Suplasta. Äänikirjan kertoja: Saara Lehtonen. Äänikirjan kesto: 8 h 11 min.


Lue myös:Kommentit

Suositut