Kirja-arvostelu: Keijo Tahkokallio / Ajattele myönteisesti

Keijo Tahkokallion klassikkoteoksesta Ajattele myönteisesti on tehty nyt myös äänikirja. Teoksessaan psykologi Keijo Tahkokallio puhuu myönteisestä ajattelusta ja antaa vinkkejä arkisiin ongelmiin. 

Teoksessa käsitellään monipuolisesti erilaisia elämäntilanteita ja aiheita sekä annetaan paljon konkreettisia esimerkkejä myönteisen ajattelun hyödyistä ja siitä, kuinka ajattelun voisi muuttaa myönteiseksi. Teoksessa korostetaan sitä, ettei myönteisyyys suinkaan ole helppoa negatiivisissa olosuhteissa, vaan vaatii usein harjoittelua. Usein olemme Tahkokallion mukaan myös vain näennäisesti myönteisiä, emmekä oikeasti.

Teoksessa on paljon asiaa, mutta muutamat ajatukset jäivät erityisesti mieleeni. Tahkokallio nostaa esiin esimerkiksi sellaisen huomion, että tapaamme käyttää paljon negatiivisia ilmaisuja. Ajattelemme, kuinka emme halua käyvän ja mitä ei pidä tehdä - ja näinhän siinä sitten usein käy. Ajattelu olisikin hyvä muuttaa koskemaan sitä, mitä haluamme tapahtuvan. 

Tahkokallio nostaa esiin myös positiivisuuden olevan suhteellinen käsite. Toiselle jokin asia on myönteinen, kun taas toiselle sama asia on negatiivinen. Ei ole olemassa mitään yleistä kaikille samaa positiivisuutta, vaikka monet asiat opimmekin kasvatuksen myötä. Esimerkkinä teoksessa on korttipakka, joka toiselle on positiivinen asia ja toiselle negatiivinen. Myöskään kaikki eivät ilahdu auringonpaisteesta ja niin edelleen. 

Tahkokallio muistuttaakin, että voimme muodostaa positiivisen suhteen mihin vain ja aivot ovat erittäin joustavat. Siksi myös myönteisen ajattelun opetteleminen on kaikille mahdollista.


Teos:

Keijo Tahkokallio: Ajattele myönteisesti. WSOY, 1992/2022 (äänikirja). Kuunneltu Suplasta. Äänikirjan lukija: Panu Vauhkonen. Äänikirjan kesto: 5 h 46 min. 

Myönteistä ajattelua pohdin myös Iloa ja itsensä kehittämistä -blogissani, artikkeliin pääset suoraan tästä


Lue myös:

Anu Iisakkila: Menolippu mielenrauhaan - kuusi avainta henkiseen hyvinvointiin

Minna Martin: Saa jännittää - jännittäminen voimavarana

Sanna Mämmi: Vapaudu huolista - Löydä elämänilo mindfullnessin avulla


Kommentit

  1. Kiitos! Tämä oli kiehtova ja kiinnostava. Olen pohtinut kuuntelevani teoksen. Nyt nostin sen jo äänikirjahyllyyni!

    Minna
    https://www.lily.fi/blogit/tahan-on-tultu/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Katsotuimmat:

Katso myös: