Kirja-arvostelu: Kate Morton / Hylätty puutarha


Hylätty puutarha on kolmas Kate Mortonin teos, jonka luen - ja aivan yhtä ihana. Mortonilla on taito yhdistää tarina ylisukupolvien ja pitää jännityksessä loppuun saakka. Huomaan, että olen haltioissani aina, kun löydän teoksen, joka kertoo elävästi ihmiskohtaloita useamman sukupolven ajalta ja siihen liittyy jokin mysteeri. 

Hylätyn puutarhan keskipisteenä on Nell, joka muistaa varhaislapsuudestaan yhden asian - sen, kuinka "Kirjailijatar" laittoi hänet laivaan, eikä häntä enää sen jälkeen näkynyt. Pikkutyttö Nell matkustikin yksi Englannista Australiaan, josta hänet löysi satamanhoitaja Hugh. 21-vuotiaana Nell saa kuulla Hughilta olevansa löytölapsi, jonka Hugh oli kasvattanut omanaan, sillä kukaan ei tullut häntä etsimään.

Tarina kietoutuu Nellin juurien etsintään, kuka hän oikein on? Miksi kukaan ei ole etsinyt häntä? Kuka Kirjailijatar oikein on ja minne hän katosi? Nellin omat tutkimukset vievät hänet Cornwallin kaupunkiin 1970-luvulla, mutta elämä tulee väliin, eikä Nell ehdi saattaa tutkimuksiaan loppuun. 

Niimpä vuonna 2005 Nellin tyttärentytär Cassandra kokee yllätyksen Nellin nukkuessa pois - hän perii talon Englannista sekä isoäitinsä mysteerin. Cassandra päättää matkustaa Englantiin selvittämään, mistä taloasiassa oikein on kyse. Tarinassa palataan aina 1800-luvulle saakka ja tarinaan mahtuu erilaisia ihmiskohtaloita useamman sukupolven ajalta. 

Mortonin teokset ovat aivan ihania. Hän on lahjakas tarinankertoja ja kirja on erittäin mukaansatempaava. Mukaan mahtuu paljon yllättäviä juonenkäänteitä ja surullisia ihmiskohtaloita, mutta myös paljon onnea, ystävyyttä ja rakkautta. Omaksi lempihahmokseni nousi salaperäinen Kirjailijatar, jonka kohtaloa pidettiin pimennossa lähes viimeisiin sivuihin saakka. 

Itselleni tällaiset tarinat ovat niitä, joihin uppoudun ja eläydyn täysin - ja siksi ne sopivat hyväksi rentoutumiseksi ja viihteeksi milloin vain. Suosittelen ehdottomasti!

Teos:

Kate Morton: Hylätty puutarha (The Forgotten Garden, 2008). Suomentaja: Hilkka Pekkanen. Bazar, 2014. 


Lue myös:

Kate Morton: Kellontekijän tytär

Kate Morton: Talo järven rannalla

Liane Moriarty: Viimeinen vuosipäivä

Lucinda Riley: Perhosten huone

Kommentit

 1. Kiitos tästä! Tutustun ja pohdin, voisiko tämä olla yksi kevään kirjoistani!

  Minna

  VastaaPoista
 2. Vaikuttaa tosi kiinnostavalta kirjalta! Tykkään kirjoista, jotka liikkuvat monella aikatasolla.

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa mielenkiintoiselta 🙂 Pidän mysteereistä, salaisuuksista ja historian havinasta. Tämä kirja pääsee lukulistalle todellakin.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Katsotuimmat:

Katso myös: