Kirja-arvostelu: Jojo Moyes / Tähtien antaja


Jojo Moyesilla on useita aivan ihania teoksia, jotka ovat yltäneet lempikirjojeni joukkoon. Ostin pokkaritarjouksesta hänen teoksensa Tähtien antaja, mikä osoittautui erittäin mielenkiintoiseksi teokseksi, kun alun jälkeen pääsi vauhtiin. 

Teoksen tapahtumat sijoittuvat 1930-luvun tienoille. Kyllästynyt nuori Alice hullaantuu varakkaaseen ja komeaan amerikkalaismieheen - erityisesti avioliitto sekä muutto toiseen maahan vaikuttavat hänestä suurelta seikkailulta. Totuus on kuitenkin toinen, kun he saapuvat Kentuckyn hiljaiseen pikkukylään, jossa hänen odotetaan kiltisti hoitavan vaimon velvollisuudet huolehtien kodista. 

Kylään ollaan juuri perustamassa liikkuvaa kirjastoa. Kirjastoon etsitään naisia viemään kirjoja lähiseudun asukkaille ja Alice ilmoittautuu mukaan aviomiehensä isän vastustelusta huolimatta. Tehtävää hoitaessaan Alice tutustuu Margeryyn, jolla on kovin huono maine kylällä. Alicea Margery kuitenkin kiehtoo ja he ystävystyvät. Kirjastoon suhtaudutaan kylällä kovin nihkeästi ja erinäisten tapahtumien myötä lähes koko kylä kääntyy naisia vastaan. Sitkeät naiset kuitenkin pitävät pintansa ja tarina onkin mielestäni ennen kaikkea tarina ystävyydestä. 

Alicea ehkä mielenkiintoisempi henkilöhahmo onkin Margery, joka ei ole saanut elämäänsä kovinkaan hyviä lähtökohtia. Hän on kuitenkin luonteeltaan hyväntahtoinen ja teoksen aikana hänessä tapahtuu mielestäni ihana muutos. 

Vahvojen naisten ystävyyden lisäksi tarina kertoo rakkaudesta sekä kuvastaa hyvin myös tuota elettyä aikaa, asenteita ja sen ajan kysymyksiä. On muuten jotenkin huvittavakin ajatus, että aikoinaan kirjastoa ja tietoa on pidetty pahana. Suosittelen!


Teos:

Jojo Moyes: Tähtien antaja (The Giver of Stars). Gummerus,  Suomentanut: Heli Naski.


Lue myös:

Jojo Moyes: Kerro minulle jotain hyvää

Lucinda Riley: Perhosten huone

Sarah Lark: Valkoisen pilven maa

Kate Morton: Hylätty puutarha

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut