Kirja-arvostelu: Viveca Sten / Kaikessa hiljaisuudessa

Olen viime kuukausina löytänyt useamman erittäin hyvän dekkarin sekä dekkarisarjan - ja tässä taitaa olla seuraava! Viveca Sten ja hänen Sandhamnin murhat -kirjasarja on jäänyt itselleni täysin tuntemattomaksi, vaikka teos Kaikessa hiljaisuussa on jo sen 10. osa. Mitenhän olen tämänkin dekkarisarjan onnistunut sivuuttamaan? 

Teos alkaa siitä, kun Sandhamnin lähisaaresta löytyy osia ihmisen luurangosta. Etsintä keskitetään kahden saarelta kadonneen naisen tutkintaan, jotka ovat olleet kadoksissa jo kymmenen vuotta. 

Kirjasarjassa murhia tutkii poliisi Thomas kollegoineen sekä hänen lapsuudenystävänsä Nora. Thomas keskittyy alkuun pitkälti kadonneen Sirin etsintään ja erityisesti mielenkiintoa herättää hänen oudosti käyttäytyvä aviomiehensä. Sirin on ajateltu tehneen itsemurhan, sillä postilaatikosta löytyi katoamisen jälkeen jäähyväispostikortti. 

Nora on puolestaan sairauslomalla, mutta päättää tehdä itsenäisesti tutkimuksia kadonneesta Astridista. Nora saakin selville uusia yhteyksiä ja mielenkiintoisia seikkoja naisen elämästä. Mutta onko luuranko jomman kumman naisista? Ja mitä kadonneille on todella tapahtunut?

Teos on mielestäni hyvin rakennettu,  ja mielenkiintoista on se, että kadonneet naiset itse toimivat myös tarinan kertojina. Tämä avaa uusia näkökulmia tapauksiin.  Pidin kovasti Stenin tyylistä kirjoittaa ja mielenkiinto pysyi yllä loppuun saakka. 

Itse tapaukseen liittyen ei myöskään haitannut se, etten ollut lukenut sarjan aikaisempia teoksia. Tosin ilmeisesti Noran sairaslomakuvio liittyy jotenkin aikaisempiin teoksiin, ja tämä jäikin itselleni vielä osittain arvoitukseksi. 

Pidin erityisesti teoksen loppuratkaisuista. Yllätyksiä tuli viime metreille saakka, ja ne olivat toivottuja. Ehdottomasti aion aloittaa sarjan nyt alusta!


Teos:

Viveca Sten: Kaikessa hiljaisuudessa (I hemlighet begravd). WSOY, 2020. Suomentanut: Sirkka-Liisa Sjöblom.

Kuunneltu Suplasta. Äänikirjan lukija: Jani Karvinen. Äänikirjan kesto: 10 h 53 min. Lue myös:

Jessica Fellowes: Mitfordin murhat

Louise Penney: Kuolema kiitospäivä 

Johanna Savolainen: Se joka pääsi pakoon

Mari Jungstedt: Viimeinen näytös

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut