Kirja-arvostelu: Janna Rantala / Äiti, älä tottele! (kaiken maailman kasvatusoppaita)

Janna Rantalan teos Äiti, älä tottele! (kaiken maailman kasvatusoppaita) on ollut jo pidempään Suplassa kuuntelulistallani, mutta nyt päätin viimein tarttua siihen - ja sen kannatti! Teos on kirjoitettu jo vuonna 2014, mutta sopi tähän päivään erittäin hyvin. 

Teoksessaan Rantala käy läpi arjen tilanteita yhden päivän aikana ja pohtii niiden kautta muun muassa tahtoikää, tunteita, vanhempien kasvatuskäsityksiä, suvun merkitystä sekä rajojen asettamista. Rantala myös vinkkailee tapoja, joilla asiat olisi voinut hoitaa paremminkin.

Pidin erityisesti teoksen rempseästi tyylistä, jossa oli myös huumoria. Sen lisäksi siinä on kuitenkin paljon hyvää asiaa ja laittaa pohtimaan myös omia toimintatapoja arjen pyörteissä. Erityisen hyvin mieleeni jäi kappale aikuisen tunteiden näyttämisestä ja lapsen syyllistämisestä. Jokaisen tulisi vastata omista tunteistaan, eikä vastuuttaa niistä lapsia. 

Rantala tuo teoksessaan mielestäni esiin tärkeää inhimillistä vanhemmuutta hyvällä tavalla. Hän korostaa ihanasti usean asian olevan vain normaalia, kuten sen, että kun vauva syntyyn, sen kanssa ollaan symbioosissa tai että vauvan kanssa valvottujen öiden jälkeen ollaan väsyneitä - eikä mitään ihmevanhempia. Teoksessa käsitellään hyvin myös esimerkiksi sisarusten välisiä sekä vanhempien välisiä riitoja. 

Teos herätti paljon ajatuksia, joten jos luet vain yhden kasvatusoppaan, lue tämä! 


Teos:

Janna Rantala: Äiti, älä tottele! (kaiken maailman kasvatusoppaita). Gummerus, 2014. 

Kuunneltu Suplasta. Äänikirjan lukija: Anniina Piiparinen. Äänikirjan kesto: 4 h 48 min.

Kommentit

Suositut