Kirja-arvostelu: Nita Prose / Huonesiivooja

*ennakkokappale saatu kustantajalta

Teos ilmestyy 24.1.2022

Milloin olet viimeksi lukenut kirjan yhdeltä istumalta? Näin kävi itselleni Nita Prosen Huonesiivooja teoksen kanssa! Jäin nimittäin täysin koukkuun juoneen sekä omaperäiseen päähenkilöön.

Teoksen pääosassa on huonesiivojana hotellissa työskentelevä nuori nainen nimeltään Molly. Molly on omanlainen persoonansa - heikot sosiaaliset taidot omaavaa Mollya pidetään työtovereiden joukossa vähintäänkin kummajaisena. Oikeasti Molly on mielestäni hyväsydäminen ja ystävällinen, tunnollisesti työtään tekevä ihminen, joka on tyytyväinen vähään. 

Eräänä päivänä sviittiä siivotessaan Molly löytää sen asukkaan, herra Blackin, menehtyneenä. Hiukan kömpelösti käyttäytyvä Molly kiinnittää poliisien huomion, vaikkei itse ymmärräkään miksi. 

Molly on asunut ikänsä mummonsa kanssa, mutta jäänyt nyt aivan yksin mummonsa menehdyttyä. Molly onkin iloinen kun herra Blackin tuorein vaimo Giselle haluaa ystävystyä hänen kanssaan. Erityisen innoissaan Molly on kuitenkin päästessään treffeille baarinpitäjä Rodneyn kanssa. Hotellin ovimies Preston ei kuitenkaan tunnu pitävän ajatuksesta, mutta miksi? 

Hotellissa tuntuu tapahtuvan jotain outoa ja lopulta Molly pidätetään herra Blackin murhasta. Apuun rientää yllättävä ystävä ja vyyhti alkaa pikku hiljaa selvitä. Onko kummallisesti käyttäytyvä oman tiensä kulkija Molly todella syyllinen? 

Ajattelin, että kerrankin syyllinen oli helppo löytää - ja niin vain tulin höynäytetyksi. Se on mielestäni osa parhaiden dekkareiden lukukokemusta. Teos oli mielestäni hyvin rakennettu ja eteni sujuvasti. Päähenkilö Mollyn hahmo vei kaikessa omituisuudessaan mennessään ja aiheutti ristiriitaisia tunteita hämmästyksestä myötätuntoon. Yksinkertaisen kuoleman taustalta alkoi paljastua hyvin yllättäviä asioita ja vyyhti aukesi kiinnostavalla tavalla. 

Kirja ilmestyy 24.1.2022, ehdottomasti lukemisen arvoinen!

Teos:

Nita Prose: Huonesiivooja (The Maid). Bazar, 2022. Suomentanut: Katariina Kallio. 


Lue myös:

Kommentit

 1. Hyvä arvostelu mielestäni lyhykäisyydessään. ”Hyväsydäminen, ystävällinen, tunnollinen työssään ja tyytyväinen vähään” Se jäi minullekin mieleen Mollysta, moppi-Mollysta, kuten häntä vähäteltiin, ja kuten siivoojia yleensäkin vähätellään.. Kirjan luettuani löysin arvosteluista Mollyn aspergerdiagnosin. Tulipa mieleeni, liekö itsellänikin ja monella tuntemallani henkilöllä jotain tuollaista 😄 Tuntuu kuin Kanadassa ja USAssa sosiaalisuus on elinehto ja kaikki muut diagnostisoidaan. Mielestäni kirja liikkui monessa tasossa ja siinä oli monenlaista kannanottoa, jopa avustetun kuolemanavun puolustusta, kun kuolemaa ei enää voi välttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oho, mielenkiintoista kuulla miten eri tavalla kukin asiat näkee! Ei itsellä käynyt ollenkaan mielessä diagnoosit, näin mielessäni sellaisen kömpelön tytön, jolla ei ole ollut elämässään paljoakaan sosiaalisia suhteita tai ystäviä. Kiitos paljon mielenkiintoisesta kommentistasi! :)

   Poista
 2. Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta luettavalta. Täytyykin laittaa tämä heti omalle lukulistalle.

  https://bonacopialibrorum.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa! Ainakin itselle hiukan erilainen päähenkilön persoona toimi :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut