Kirja-arvostelu: Gwen Strauss / Yhdeksän - vastarintanaisten pakomatka natsi-Saksan halki

*arvostelukappale saatu kustantajalta

Gwen Straussin teos Yhdeksän - vastarintanaisten pakomatka natsi-Saksan halki kertoo tositarinan yhdeksästä rohkeasta naisesta, jotka pakenivat SS-joukkojen vankeudesta välttääkseen lähes varman kuoleman. 

Straussin teos pohjautuu hänen tekemiinsä haastatteluihin sekä arkistolähteisiin. Yhdeksikön johtajana oli Straussin isotäti Helene Podliansky, joka johdatti naisjoukon läpi sodan runteleman natsi-Saksan toisen maailmansodan lähestyessä loppuaan. Teoksessa on kuvattu naisten ryhtymistä vastarintataistelijoiksi, aikaa keskitysleirillä sekä kuvattu jännittävää pakomatkaa Pariisiin, jonka aikana he kävelivät satoja kilometrejä sodan keskellä. 

Kokonaisuudessaan teos on koostettu hyvin ja se sisältää paljon tietoa tuon ajan tapahtumista. Kuvaukset keskitysleireiltä ovat karua luettavaa - kidutukset, teloitukset, epäinhimilliset olot - niitä on edelleen vaikea käsittää. Yhdeksikkö tapasi toisensa Ravensbrückin keskitysleirillä, joka sijaitsi noin 90 km Berliinistä pohjoiseen. Heinäkuussa 1944 heidät siirrettiin kuitenkin noin 2000 muun naisvangin kanssa Leipzigiin HASAGin ammustehtaaseen. Työ oli erittäin vaarallista ja olot epäinhimilliset. 

Kun keväällä 1945 saksalaisten tappio alkoi näyttää selvältä, he tekivät kaikkensa tuhotakseen todisteen rikoksistaan. Jäljellä olevat vangit pakotettiin kuolemanmarssille ja 14. huhtikuuta vuonna 1945 myös 5000 uupunutta vankia, jotka työskentelivät Leipzigin ammustehtaassa, pakotettiin ulos porteista. Vangit marssivat ilman päämäärää ja monet vangeista menehtyivät tai heidät ammuttiin, mikäli he eivät enää jaksaneet kävellä. 

Kuolemanmarssilta yhdeksikkö lähti pakomatkalle, joka on teoksessa kuvattu hiukan seikkailunomaisesti. Pakomatkalla korostuu ystävyyden ja ilon tärkeys, joka vei yhdeksikköä eteenpäin. Yhdeksikkö pakeni marssijoiden joukosta ja heittäytyi ojaan pimeän turvin. He kävelivät kylästä toiseen etsien syötävää ja inhimillisiä ihmisiä, joilta saisivat apua matkalleen. Matkalla he kohtasivat vaaroja, mutta ovelat naiset osasivat käyttää hyväkseen niin kielitaitoaan kuin naiseuttaan esittäen ymmärtämätöntä. 

Matka oli rankka ja seikkailun lomassa teoksessa on hyvin muistuteltu myös todellisuudesta. Naiset kärsivät verta vuotavista jaloista, kivuista ja yhdellä naisista oli kurkkumätä. Naiset kuitenkin tukivat toisiaan ja näin ollen selvisivät koko joukon voimin rintamalinjan yli ja pelastuivat. 

Teos on mielenkiintoisesti rakennettu tarina, joka kuvaa niin kauheuksia, mutta myös sitä iloa ja yhteishenkeä, jonka turvin monet selviytyivät. Pidän myös siitä, että teoksessaan Strauss kuvaa tiedonhakuaan. Teos ei keskity vain pakomatkaan, vaan teoksessa on kerrottu elämänkertamaisesti naisten tarinoista siltä osin kuin ne ovat tiedossa - myös kotiinpaluun jälkeisistä tapahtumista sekä sen vaikutuksista yhdeksikön läheisiin ja lapsiin. 

Suosittelen!

Teos:

Gwen Strauss: Yhdeksän - vastarintanaisten pakomatka natsi-Saksan halki (The nine: the true story of a band of women who survived the worst of Nazi Germany). Bazar, 2021. Suomentanut: Timo Korppi. 475 s.

Kommentit

Suositut