Kirja-arvostelu: Ben MacIntyre / Agentti Sonja - Äiti, sotilas, rakastajatar, vakooja

Maailmansotien aika on mielestäni ollut aina kiinnostavaa luettavaa - ja parasta on tietysti päästä tutustumaan tositarinoihin. 

Ben MacIntyren teos Agentti Sonja - Äiti, sotilas, rakastajatar, vakooja kertoo Ursula Kuczinskistä, tosielämän pelottomasta naisvakoojasta, joka oli mukana Hitlerin salamurhajuonessa, rakensi pommeja ja vakoili Mantšuriassa. 

Macintyre on kirjoittanut teoksen päiväkirjojen, kirjeiden ja arkistolöytöjen pohjalta. Ursula vaikutti tavalliselta perheenäidiltä, mutta oli vannoutunut kommunisti ja korkea-arvoinen neuvostovakooja. Ursula toimi koodinimellä "Sonja" ja hän matkusti ympäri maailmaa toimiessaan erilaisissa tehtävissä. 

Teos on mielenkiintoinen ja kuvaa hyvin, melko arkisestikin, Ursulan elämää. Pakko myöntää, että tuon ajan tapahtumat ovat niin huonosti nykyisin muistissa yksityiskohtineen, että äänikirjassa oli vaikea välillä pysyä perillä. Yllätyin kuitenkin siitä, kuinka monessa tehtävässä Ursula oli mukana. Siitä en kuitenkaan yllättynyt, kuinka hyvin naiseus ja äitiys häntä suojasi epäilyksiltä. 

Ursulan lisäksi teoksessa päästään tutustumaan myös usean muun tarinaan ja kohtaloon. Kiinnostava teos!


Teos:

Ben Magintyre: Agentti Sonja (Agent Sonja). Atena Kustannus Oy, 2021. Suomentanut: Aura Nurmi. 

Kuunneltu Suplasta. Äänikirjan lukija: Krista Putkonen-Örn. Äänikirjan kesto: 16 h 6 min.Lue myös: 

Kommentit

Suositut