Kirja-arvostelu: Lucinda Riley / Vaarallinen kirje

Lucinda Rileyn Vaarallinen kirje on vasta toinen teos, johon häneltä tutustun. Riley on kuitenkin alkanut vakuuttaa minua tarinankerrontataidoillaan ja tämä teos nousee ehdottomaksi yhdeksi tämän vuoden lempikirjakseni. Teos osoittautui hyvin vauhdikkaaksi tarinaksi täynnä vaaroja ja juonitteluja, miten kummassa yksi kirje voi olla niin vaarallinen?

Tarina alkaa siitä, kun journalisti Joanna passitetaan juttukeikalle kuuluisan näyttelijän, Sir James Harrisonin, hautajaisiin. Kesken hautajaisten hänen vieressään istuvan vanhan naisen vointi heikkenee ja Joanna joutuu saattamaan hänet kotiinsa. 

Pian kohtaamisen jälkeen Joanna saa naiselta postia. Kirjekuoresta löytyy vanha rakkauskirje sekä music hall -ohjelmalehtinen vuodelta 1923.  Nainen ilmoittaa haluavansa kertoa tarinansa Joannalle, mutta varoittaa Joannaa tutkimisen olevan vaarallista. Kun Joanna saapuu naisen luo, nainen on jo kuollut. Joanna vaistoaa kuolemassa jotain outoa ja alkaa tutkia sitä sekä saapunutta kirjettä, varoituksesta huolimatta. 

Tästä alkaakin aikamoinen vyyhti, mikä vie Joannan vaarallisiin tilanteisiin sekä rakkauden pyörteisiin. Mikä salaisuus on niin iso, että sitä suojellaan jopa tappamalla kaikki salaisuudesta vihjaavat?

En halua paljastaa juonesta enempää, se kannattaa ehdottomasti lukea tai kuunnella itse. Teokseen liittyy mielenkiintoinen fakta, sillä Riley on ottanut teokseensa mukaan uskaliaasti Englannin hovin. Tämä teos onkin julkaistu ensimmäisen kerran jo kaksikymmentä vuotta sitten nimellä Seeing Double, mikä aiheutti kirjailijalle ongelmia. Kuningasperhe ei ilmeisesti tykännyt kirjan sisällöstä, vaikka tarina olikin fiktiivinen. Kustantaja perui Rileyn seuraavan teoksen sopimuksen, jonka jälkeen Riley vaihtoi kirjailijanimeään. Tämä onkin teoksesta uusi versio, uudella kirjan nimellä. 

Vaarallisten tilanteiden lisäksi teos on kaunis kertomus rakkaudesta ja ystävyydestä. Lucinda Riley on todella taitava tarinankertoja, enkä muista, että 17 tuntia äänikirjaa olisi koskaan mennyt näin nopeasti. Teos on siis melkoisen pitkä, mutta siinä eli niin mukana, että sen jaksoi hyvin. 

Mietin useaan otteeseen, mikä kumma voi olla sellainen salaisuus, mitä varjellaan näin hyvin. Loppuun en missään nimessä pettynyt, se kietoi ihanasti tarinan kaikki palaset yhteen niin salaisuuksien kuin rakkaudenkin myötä. Suosittelen!


Teos:

Lucinda Riley: Vaarallinen kirje (The Love Letter).  Bazar, 2021. Suomentanut: Tuukka Pekkanen.

Kuunneltu Suplasta. Äänikirjan lukija: Mervi Takatalo. Äänikirjan kesto: 17 h 28 min.


Lue myös:

Lucinda Riley: Perhosten huone

Kate Morton: Talo järven rannalla

Liane Moriarty: Viimeinen vuosipäivä

Kommentit

Suositut