Kirja-arvostelu: Francesca Hornak / Viikko on pitkä aika

Bongasin Suplasta Francesca Hornakin Viikko on pitkä aika -teoksen, joka osoittautui jouluiseksi, lämminhenkiseksi tarinaksi perheestä, jonka jäsenet ovat etääntyneet toisistaan.

Teoksen idea on varsin ajankohtainen, sillä perhe joutuu viikon karanteeniin, jonka he päättävät viettää saman katon alla. Perheen tytär Olivia nimittäin saapuu Suomeen jouluksi useamman vuoden jälkeen. Olivia on lääkäri ja ollut Afrikassa auttamassa haag-epidemian kanssa ja Suomeen tultuaan hänen on oltava viikko karanteenissa. Olivian äiti Emma, isä Andrew sekä sisko Phoepe päättävät, että he viettävät karanteeniajan eli joulunpyhät yhdessä. 

Viikko ei välttämättä kuulosta pitkältä ajalta, mutta tässä perheessä se saa salaisuudet ja vanhat kaunat esiin. Jokainen yrittää salaisuuksiaan kuitenkin parhaansa mukaan piilotella. 

Perheen isä Andrew on saanut kirjeen pojaltaan, josta hän ei ole tiennyt mitään. Poika on adoptoitu vauvana ja haluaisi nyt tutustua biologiseen isäänsä, eikä Andrew tiedä miten toimia. 

Perheen äiti Emma, on saanut juuri kuulla sairastavansa syöpää, muttei haluaisi kertoa siitä kenellekään, ainakaan ennen karanteenin loppua. 

Afrikasta palannut Olivia puolestaan saa kuulla toisen avustustyöntekijän saaneen haag-tartunnan ja makaavan teho-osastolla. Olivia huoli on suurta, sillä hän on ollut läheisessä kontaktissa hänen kanssaan ja rakastunut häneen. 

Perheen toinen tytär Phoepe on juuri mennyt kihloihin ja järjestää innoissaan häitä, muu perhe ei vain ole kovin innoissaan sulhasesta. 

Viikon aikana salaisuudet alkavat paljastua ja karanteeniin ilmestyvät yllättävät henkilöt sekoittavat pakkaa. Miten käy, kun Phoepen ei-toivottu sulhanen ilmestyy taloon? entä kun Olivia alkaa tuntea pahoinvointia ja muita oireita, onko hänkin sairastunut? Löytävätkö Emma ja Andrew jälleen yhteyden toisiinsa?

Alussa mietin, että onkohan tämä kuitenkaan hyvä kirja, mutta sitten kirja vei mennessään - ja loppu olikin jo erittäin tunteikas. Kirja kertoo hyvin koko perheen sekä siskosten välisistä suhteista ja siitä, miten   paljon on asioita, joita emme toisistamme tiedä. 

Teos:

Francesca Hornak: Viikko on pitkä aika (Seven days of us). Tammi, 2018. Suomentanut: Karoliina Timonen.

Kuunneltu Suplasta. Äänikirjan lukija: Maija Lang. Äänikirjan kesto: 12 h 5 min. 


Lue myös:

Elizabeth Adler: Talo Amalfissa

Jill Mansell: Kaikki alkoi salaisuudesta

Frida Skybäck: Kirjakauppa Thamesin varrella

Kommentit

Suositut