Kirja-arvostelu: Cecelia Ahern / Suoraan sydämestä

Cecelia Ahernista on muodostunut yksi lempikirjailijoistani. Löysin hänen teoksensa vasta tänä vuonna ja mielenkiinnolla tartun niihin. Suoraan sydämestä on kolmas lukemani Ahernin kirja, linkit muihin jo lukemiini Ahernin kirjojen arvosteluihin löydät tämän tekstin alta. Kuuntelin tällä kertaa teoksen äänikirjana Suplasta. 

Teoksen toisena päähenkilönä on Joyce, joka kokee kirjan alussa raskaan menetyksen. Hän menettää lapsensa, jonka seurauksena Joycelle tehdään verensiirto. Tämän onnettomuuden myötä hänen elämänsä muuttuu täysin. Hän päättää erota miehestään ja muuttaa vanhan isänsä luo. Joyce alkaa kuitenkin nähdä outoja unia ja hän huomaan tietävänsä ja osaavansa outoja asioita. Hän huomaan esimerkiksi osaavansa puhua Italiaa ja tietävänsä paljon erilaisista arkkitehtuurisista kohteista. Outojen sattumusten myötä Joyce alkaa miettiä, voiko häneen onnettomuuden jälkeen laitetun veren mukana voinut tulla myös kyseisen henkilön muistoja ja kykyjä?

Toisena päähenkilönä on Justin, joka toimii vierailevana luennoitsijana Dublinin Trinity Collegessa. Dublinissa veripalvelun lääkäri saa neulakammoisen Justinin luovuttamaan verta, mutta Justinia verenluovutus jää kaihertamaaan. Hän haluaa pakkomielteisesti saada selville, kenelle hänen luovuttamansa veri on mennyt. Justin ja Joyce alkavat törmäillä toisiinsa oudoissa paikoissa ja huomaavat tuntevansa outoa vetoa toisiinsa. Voiko syynä olla se, että Justinin luovuttama veri olisi annettu Joycelle? 

Kyllä, teos on hiukan absurdi, kuten aiemmatkin lukemani Ahernin teokset. Se ei kuitenkaan estä niiden olevan ihania tarinoita ihmisistä, ja siitä, miten kahden ihmisen elämä kietoutuu yhteen. Ahernin kirjoitustyyli on hyvin lämminhenkinen ja mukaansa tempaava ja teoksia saa lukea, tai kuunnella, hyvillä mielin. 

Kokonaisuudessaan teos ei ole mielestäni kuitenkaan ole niin hyvä kuin aiemmat lukemani Ahernin teokset. Hauskinta kirjassa oli Joycen isä, jonka toilailut ja letkautukset olivat huvittavia. Voin hyvin kuvitella kyseisen humoristisen herrasmiehen todellisuudessa. 

Teos:

Cecelia Ahern: Suoraan sydämestä (Thanks for the Memories). Gummerus, 2009. Suomentanut: Terhi Leskinen. 


Lue myös:

Cecelia Ahern: Muistojen kerääjä

Cecelia Ahern: Ihmemaa

Jojo Moyes: Yömusiikkia

Liane Moriarty: Viimeinen vuosipäivä

Cathy Kelly: Kaikki alkoi Pariisista

Kommentit

Suositut