Kirja-arvostelu: Åsa Hellberg / Hotelli Flanagans


*arvostelukappale saatu kustantajalta 

Ruotsalaisen kirjailijan Åsa Hellbergin teos Hotelli Flanagans on lontoolaiseen luksushotelliin sijoittuvan trilogian ensimmäinen osa, jossa pääsemme tutustumaan erityisesti vahvoihin naishahmoihin, juonitteluihin ja yllättäviin käänteisiin. 

Teoksen päähenkilönä on Linda Lansing, joka perii isänsä yllättävän poismenon jälkeen hänen Lontoon hotellinsa pääomistajuuden. On vuosi 1949 ja nuoresta, vasta 21- vuotiaasta, Lindasta tulee yksi aikakauden harvoista naisjohtajista, joka yrittää nyt epätoivoisesti pelastaa hotellin taloudellisista vaikeuksista. 

Ennen hotellin perimistä Linda on asunut isoäitinsä luona Ruotsin pienessä maalaiskylässä, eikä hänellä ole mitään käsitystä hotellin toiminnasta. Linda tarttuu kuitenkin rohkeasti haasteeseen. Tehtävää eivät valitettavasti helpota Lindan häikäilemättömät serkut, Laurence ja Sebastian, jotka hamuilevat hotellia itselleen. 

Tukea Linda saa isoäidiltään, mutta todellinen onnenpotku on hänen ystävystymisensä viekkaan, mutta lojaalin Maryn kanssa, joka tuntee seurapiirit ja heidän tapansa. Maryn avulla Linda nostaa hotellin uudelleen nousuun. Ja kymmenen vuotta myöhemmin, kun vuosikymmen vaihtui 1960-lukuun, koko Lontoon kerma halusi juhlia vuodenvaihdetta yhdessä kaupungin puhutuimmassa hotellissa. Ongelmia aiheuttavat kuitenkin jälleen Lindan serkut, jotka punovat yhä uusia juonia hotellin saamiseksi konkurssiin. 

Teos on mielestäni oikea vahvojen naisten kirja. Pidin kovasti Lindan hyväsydämisestä henkilöhahmosta, joka tekee rohkeita ratkaisua esimerkiksi palkatessaan lisää naisia hotellinsa työntekijöiksi. Lisäksi Maryn henkilöhahmo on mielestäni onnistunut. Teoksessa päästään seuraamaan myös esimerkiksi hotellin nuorten työntekijöiden Elinorin ja Emman elämää. 

Viihdyttävän tarinan lisäksi teos on hyvä kuvaus sotien jälkeisestä ajasta, naisten asemasta ja rotukysymyksistä, mutta mahtuu mukaan myös ystävyyttä, rakkautta ja draamaa. 

Tarina on mielestäni erittäin hyvä ja loistava alku trilogialle - luen mielelläni miten näiden vahvojen naisten tarina jatkuu. Kirjasarjan toinen osa, Hotelli Flanagansin naiset, ilmestyi onneksi juuri tällä viikolla, 13.12.2021. 

Teos:

Åsa Hellberg: Hotelli Flanagans (Välkommen till Flanagans) Bazar, 2020. Suomentanut: Anu Koivunen.


Lue myös:

Lucinda Riley: Vaarallinen kirje

Cathy Kelly: Kaikki alkoi Pariisista

Frida Skybäck: Kirjakauppa Thamesin varrella


Kommentit

Katsotuimmat:

Katso myös: