Kirja-arvostelu: Ruth Hogan / Queenie Malonen paratiisihotelli

Innostuin Ruth Hoganin teoksen Queenie Malonen paratiisihotelli teemasta ja päätin ottaa sen kuunteluun. Mainostekstin mukaan se on teos "äideistä ja tyttäristä, lapsuuden lopusta ja ystävyyden voimasta" ja mikä olisikaan sopivampi teema syksyn pimeneviin iltoihin.

Teos kertoo Tildasta kahdessa eri aikajaksossa. Lapsena "Tilly" elää Brightonissa ja suhtautuu kaikkeen lapsen uteliaalla mielellä. Tilly ei ole mikään kaikkein tavallisin nukeilla leikkivä tyttö, vaan viehättyy monista erilaisista kummallisista asioista, kuten täytetyistä eläimistä. 

Tilly ikävöi kovasti pois lähtenyttä isäänsä, mutta elämä muuttuu paremmaksi kun ne muuttavat äidin ystävän Queenie Malonen paratiisihotelliin. Se on Tillyn lapsuuden onnellisinta aikaa, kunnes äiti yhtäkkiä lähettää Tillyn pois. 

Aikuisena nelikymppinen Tilda matkustaa takaisin Brightoniin äitinsä kuoltua. Hän haluaa erityisesti selvittää, mikä oikeasti oli syynä hänen pois lähettämiseen, miksi äiti oikein hylkäsi hänet? Äidin päiväkirjojen lukemisen myötä äidin salaisuudet paljastuvat Tildalle.

Kokonaisuudessaan tarina on hyvin lämminhenkinen, muttei yltänyt suosikkeihini. Paratiisihotelliin muutetaan vasta teoksen puolivälin jälkeen ja ehdin jo ihmetellä kirjan nimeä. Tuntuukin, että lähes kaikki tärkeät tapahtumat sijoittuvat teoksen loppuun.

Hoganin tarinankerronta on erittäin yksityiskohtaista ja hän käyttää paljon kuvailua ja vertaiskuvia. Välillä tuntuu, että muu tarina jää tämän jatkuvan kuvailun jalkoihin. Tarina ei onnistunut vetoamaan tunteisiini ja sitä jäin kaipaamaan. Teos on kokonaisuudessaan kuitenkin sellainen hyvän mielen kirja, jossa on onnellinen loppu.

Teos:

Ruth Hogan: Queenie Malonen paratiisihotelli (Queenie Malone's paraside hotel). Bazar, 2021. Suomentanut: Susanna Tuomi-Giddings.

Kuunneltu Suplasta, jossa julkaistu 24.8.2021. Äänikirjan lukija: Johanna Kokko. Äänikirjan kesto: 9 h 40 min.


Lue myös:

Jill Mansell: Kaikki alkoi salaisuudesta

Frida Skybäck: Kirjakauppa Thamesin varrella


Kommentit

Katsotuimmat:

Katso myös: