Kirja-arvostelu: Liisa Uusitalo-Arola / Uuvuksissa - Kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin

Liisa Uusitalo-Arolan teos Uuvuksissa - Kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin on yksi parhaista selfhelp-kirjoista, jonka olen lukenut. 

Teoksessa on ensinnäkin kattavasti tietoa siitä, mikä ihmiselle tapahtuu stressin ja uupumuksen myötä. Se kertoo muun muassa aivojen toiminnasta, stressireaktioista sekä nukkumattomuuden, hermoston ylivirittymisen ja pitkäkestoisen stressin seurauksista. Teoksessa on paljon hyvää puhetta teemaa liittyen laajasti ja monesta eri näkökulmista tutkimuksiin pohjautuen. 

Yksi hyvin mieleeni jääneistä asioista oli puhe multitaskauksesta, jota itse huomaan harjoittavani usein. Ihminen pystyy kuitenkin keskittymään vain yhteen asiaan kerrallaan ja huomion vaihtaminen koko ajan eri tehtävien välillä on aivoille raskasta. Voisimmekin luoda parempaa oloa tällaisilla pienillä teoilla, kuten  sillä, että emme kuormittaisi aivojamme turhaan yrittäen tehdä montaa asiaa yhtä aikaa tai keskeyttämällä itsemme jatkuvasti vaikkapa puhelimen merkkiäänien myötä. 

Teos tarjoaa myös konkreettisia ohjeita uupumuksesta toipumiseen askel kerrallaan. Toipuminen lähtee elimistön välttämättömästä elpymisestä ja jatkuu omien elämänarvojen tarkistamisen sekä konkreettisten muutosten tekemisen myötä. 

Itselleni tärkeintä oli se, että kirja toppuuttelee radikaalien muutosten tekemistä, mikä ei ole tarpeen läheskään kaikilla.  Se korostaa pienten muutosten tekemistä, jotka voivat olla hyvin arkisia. Teos kartuttaa hyvin omaa keinovalikoimaa, miten itseään ja omaa oloaan voisi parantaa. Se pitää sisällään myös hyviä kysymyksiä sekä harjoituksia, jotka saivat pohtimaan oman hyvinvoinnin edistämistä. 

Uusitalo-Arolan teos on mielestäni hyvin ajankohtainen tässä melkoisen vaativassa yhteiskunnassa, jossa pitäisi aina vain jaksaa puskea eteenpäin. Suosittelenkin teosta kaikille, myös niille, jotka eivät koe uupumisen oireita. 


Teos:

Liisa Uusitalo-Arola: Uuvuksissa - Kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin. Tuumakustannus, 2019. 


Lue myös:

Kommentit

Suositut