Kirja-arvostelu: Kati Ranta / Taito - romaani oikeudesta elämään

*arvostelukappale saatu kustantajalta*

Sain luettavakseni Kati Rannan romaanin Taito - romaani oikeudesta elämään. Kirja on historiallinen trilleri 1930-luvun Suomesta. Kirjan päähenkilönä on Liina, joka pääsee opiskelemaan lääketiedettä Helsinkiin. Olosuhteet eivät ole kovin hohdokkaat, hän asuu kylmässä vuokramökissä Rööperissä ja ruokana hänellä on vain kotoa saatu säkillinen perunoita. Liina kuitenkin tutustuu uusiin ihmisiin ja oppeihin.

Helsingin yliopistossa perinnöllisyystiedettä opettaa Pehr Utter, jonka mukaan sterilointilaki on välttämätön. Teoksessa käydäänkin paljon keskustelua laista. Osa valistuneistosta on huolissaan siitä, että kansakunnan elinvoima heikkenee, mikäli sairaatkin jäävät eloon. Olisihan jokaisen lapsen ja äidin oikeus, että lapsi olisi terve.

Liinan yllätysraskaus pakottaa hänet lopettamaan opintonsa ja vaihtamaan elämänsä pikaiseen avioitumiseen kotipitäjässä. Hän synnyttää Taito -nimisen iloisen pojan, joka kuitenkin huutaa yöt ja väsyttää Liinan. Taito ei opi puhumaan, eikä muutenkaan kehity samoin kuin serkkunsa. Poika nimetään vähämieliseksi, joka ei sen ajan yhteiskunnassa ole minkään arvoinen.

Kokonaisuudessaan teos kuvaa hyvin tuon ajan Suomea sekä nostaa esiin sen ajan ajatuksia ja asenteita. Lääketieteen kehittymisen myötä monet sairaat lapset jäivät eloon, mikä herätti keskustelua siitä, onko heillä yhteiskunnalle hyödyttöminä sittenkään oikeutta elää. Teoksen teema onkin tärkeä, myös tänä päivänä, ja loppukirjoituksessaan Kati Ranta nostaa hyvin esiin sen, että vaikka vammaisten lasten tilanne on tänä päivänä jo huomattavasti parempi, joutuvat vanhemmat vieläkin usein taistelemaan muun muassa riittävien palveluiden ja tukitoimien puolesta. 

Itse tarinaan mielenkiintoni heräsi oikeastaan vasta puolen välin jälkeen, Taito-pojan syntyessä. Taito jäikin teoksessa valitettavan pieneen osaan. Teoksen tapahtumat ja Taito-pojan kohtalo kuitenkin koskettaa ja saa pohtimaan tärkeitä asioita.


Teos: 

Kati Ranta: Taito - romaani oikeudesta elämään. Kustannus-Mäkelä Oy, 2021.


Lue myös:

Johanna Savolainen: Se, joka pääsi pakoon

Walter Tevis: Musta kuningatar

Kommentit

Suositut