Kirja-arvostelu: Johanna Savolainen / Se, joka pääsi pakoon

*arvostelukappale saatu kustantajalta*

Se, joka pääsi pakoon on Johanna Savolaisen esikoiskirja, jonka tapahtumat sijoittuvat pieneen Kylään. Tarinan keskipisteenä on baarin omistaja Anna, jonka Kylän koripallolupauksena tunnettu poika Teemu palaa lapsuudenkotiinsa kesäksi. 

Kesästä tuleekin vauhdikas, kun yllättävät tapahtumat laittavat pienen Kylän sekaisin. Tosin sekaisin se on mennyt jo sinne saapuneista kesäasukkaista sekä kesän nähtävyydestä, Annan baarin uudesta apulaisesta, Eevistä. Kun sitten Kylässä todetaan väkivaltainen tapaus, murha ja outo kuolema, voi vain kysyä - mitä kummaa Kylässä oikein tapahtuu? 

Tapauksia selvittämään saapuu rikosylikontaapeli Veikko Niskanen, jonka kaikki johtolangat tuntuvat yhdistyvän Annaan ja erityisesti Teemuun. Ovatko tapahtumat pelkkää huonoa onnea vai onko joku paikallinen mennyt sekaisin? Mitä menneisyyden salaisuuksia Kylässä ei haluta paljastaa?

Kirjan alkupuolisko kertoo pitkälti Annasta, Eevistä sekä Teemusta ja muista kotiinsa palaavista Kylän asukkaista.  Puolivälin tienoilla alkaa kuitenkin tapahtua. Dekkareiden ystävänä ensimmäisen väkivaltaisen tapauksen kohdalla mielenkiintoni heräsi ja murhan kohdalla olin myyty - ahmin kirjan loppuun. 

Mielenkiintoa kirjaan toi henkilöhahmojen menneisyydet, joista paljastui yllättäviä salaisuuksia. Samaistuin myös pieneen Kylään, joka herää eloon kesällä kesäasukkaiden saapuessa. Nuoret muuttavat töiden perässä muualle ja vain harvat jäävät. Kylällä kaikki tuntevat toisensa ja juorut leviävät nopeasti - poliisien kuulustellessa kyläläisten rivit tuntuvat tiukkenevan eikä kukaan haluaisi paljastaa salaisuuksia tai kaivella menneitä. 

Dekkareissa parasta antia on kuitenkin se, jos lopussa pääsee yllättymään. Tämä teoksen lopussa odottikin tuplayllätys - kannattaa siis lukea!

Teos:

Johanna Savolainen: Se, joka pääsi pakoon. Kustannus-Mäkelä Oy, 2021.Kommentit

Suositut