Kirja-arvostelu: Jessica Fellows / Mitfordin murhat

Olin tarttumassa Jessica Fellowsin tuoreeseen teokseen, Mitfordin juttu, kunnes hoksasin, että uutuushan on jo kirjasarjansa neljäs. Niimpä peräännyin hiukan ja aloitin kuuntelemaan sarjan ensimmäistä teosta,  Mitfordin murhat.  

Kirjasarja kiinnosti oikeastaan kahdesta syystä. Ensinnäkin, sitä mainostettiin lauseella "Downtown Abbey kohtaa Agatha Christien" ja tottakai Agatha Christien suurena fanina tämä mainoslause toimi minuun. Tiedän myös Downtown Abbeyn olevan erittäin suosittu ja kirjailija Jessica Fellows onkin julkaissut useita kyseiseen tv-sarjaan liittyviä kirjoja. 

Toiseksi, kirjasarja pohjautuu todellisiin henkilöihin, mikä tuo aina lisää mielenkiintoa teoksiin. Ainakin tässä teoksessa kuvattu murha on oikeasti tapahtunut, ja todellisuudessa se on jäänyt selvittämättä. Myös teoksessa olevista henkilöistä useat ovat olleet oikeasta olemassa, kuten Mitfordin perhe. Itse tarina ja esimerkiksi henkilöiden väliset keskustelut on kuitenkin pääosin fiktiota.

Mitfordin murhat -teos kertoo vuonna 1920 tapahtuneen sotasairaanhoitaja Florence Nightingalen murhasta. Florence pahoinpidellään pahasti junassa ja hän kuolee saamiinsa vammoihin pari päivää myöhemmin sairaalassa. Ansioituneen sairaanhoitajan raaka pahoinpitely järkyttää kansalaisia. Poliisin harvat johtolangat on nopeasti tutkittu, ja tutkinnat lopetetaan pian. 

Asiasta kiinnostuu kuitenkin junapoliisi Guy, joka toivoo voivansa ratkaista rikoksen saadakseen ylennyksen - ja Guy lähteekin tekemään omia tutkimuksiaan ominpäin. Murhasta omalla tahollaan kiinnostuu myös 16-vuotias Mitfordin perheen esikoinen Nancy. 

Nancyn ja Guyn yhdistää setäänsä pakeneva Louise, joka päätyy Mitfordin perheeseen lapsentytöksi. Nancy ja Louise tekevät omia havaintojaan ja raportoivat niistä Guylle auttaen häntä eteenpäin tutkimuksissaan. Lisäksi mukaan kuvioon astelee Roland Lucknor, jonka Nancy tapaa tanssiaisissa. Paljastuu, että myös Roland tunsi murhatun Florencen, mutta mitä tekemistä Rolandilla on murhan kanssa?

Teos on todellakin yhdistelmä Downtown Abbeytä ja Agatha Christietä, vaikka rehellisesti sanoen välillä tuntui, että kyseessä on kaksi eri kirjaa. Teoksessa on paljon kerrontaa murhaan liittymättömistä asioista, kuten henkilöiden rakkauselämästä ja arjesta, eikä murhatutkimus tunnu etenevän mihinkään.  

Jotenkin juttu kuitenkin lopulta sitoutuu yhdeksi ja syylliselle asetetaan ansa. Mutta onko syyllinen oikea?

Pidin kuitenkin kirjan tarinasta ja miljööstä, vaikka itse murhatutkimus etenikin välillä heikonlaisesti eteenpäin. Sarjan seuraavan osan taidan kuitenkin ihan lukea äänikirjana kuuntelemisen sijaan.

Teos:

Jessica Fellows: Mitfordin murhat (The Mitford Murders). Otava, 2018.  Suomentanut: Laura Beck. Äänikirjan kesto: 12 h 45 min. Äänikirjan lukija: Krista Putkonen-Örn. Kuunneltu Suplasta.


Lue myös:

Sophie Hannah: Kuolema ostaa paikkalipun

Mari Jungstedt: Viimeinen näytös

Agatha Christie: Neiti Marplea ei petetäEi kommentteja:

Lähetä kommentti