Kirja-arvostelu: Walter Tevis / Musta kuningatar

On ollut tarkoitus katsoa Netflixista Walter Tevisin kehutun Musta Kuningatar -teoksen pohjalta tehty sarja, mutta päätinkin ottaa teoksen ensin kuunteluun. 

Teos kertoo Bethistä, joka orpokodissa asuessaan löytää shakin ja pelaamisesta tulee hänen - voisiko sanoa - intohimonsa. On 1960-luku, jolloin tytöt eivät pelaa shakkia, mutta vahtimestarin opastuksella Beth pääsee tutustumaan pelaamisen saloihin. 

Beth on hyvin älykäs lapsi, jonka aivot käyvät ylikierroksilla. Beth jää riippuvaiseksi helposti moniin asioihin - shakkiin, rauhoittaviin pillereihin, alkoholiin. Beth on onnekseen tarpeeksi älykäs, ettei riippuvuudet ota Bethiä täysin valtaansa. Mutta voittaako Beth tavoittelemansa Shakin maailmanmestaruuden, vain turruttaako hän taitonsa lääkkeillä ja alkoholilla? 

Teos oli mielenkiintoinen ja virkistävällä tavalla erilainen kuin mitä olen hetkeen kuunnellut. Se on tavallaan aika surullinenkin tarina yksinäisestä Bethistä, jonka elämä on melko kapeaa - vaikka Beth matkusteleekin ympäri maailmaa shakkiturnauksissa. 

Bethille tapahtuu paljon ja useaan otteeseen jotenkin unohdin sen, kuinka nuori Beth kirjassa on. Tämä varmaan tulee paremmin esiin Netflix-sarjassa.

Äänikirjana teos oli kuitenkin yllättävän helppo kuunnella, vaikka välillä shakkipelejä olikin hankala hahmottaa - ja muutamaan otteeseen kelasin eteenpäin, kun erilaisista siirroista oli pidempi pätkä. 

Kokonaisuudessaan mielenkiintoinen teos!


Teos:

Walter Trevis: Musta kuningatar (The Queen's Gambit). Tammi, 2021. Suomentaja: Anja Leppänen. Äänikirjan kertoja: Anna-Riikka Rajanen. Äänikirjan kesto: 12 h 25 min. Kuunneltu Suplasta. 


Kommentit

Katsotuimmat:

Katso myös: